Bujtor István 80 éve született

ddd

Nyolcvan éve, 1942. május 5-én született Bujtor István színész, producer, rendező. Anyja, Gundel Katalin révén a neves vendéglátó famíliából származott, apja Frenreisz István orvos volt, féltestvére Latinovits Zoltán, édestestvére a rockzenész Frenreisz Károly.

Számos fontos filmben szerepelt, köztük A kőszívű ember fiai (1965), az Egri csillagok (1968) vagy a Fekete gyémántok (1976) című alkotásban. Ő volt Sándor Mátyás a Verne-regényből készült tévésorozatban és egy másik Verne-figura, a rablóvezér Striga A dunai hajósban. 1996-ban Rejtő Jenő művei alapján A három testőr Afrikában címmel filmvígjátékot rendezett.

Ő szinkronizálta Bud Spencer filmjeit, és amikor Rómában találkoztak, hasonlóságuk láttán az olasz sztár adta az ötletet Ötvös Csöpi alakjához. A pogány Madonna, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba című filmekben, majd a Zsaruvér és csigavér sorozatban keltette életre a „magyar Piedonét”. Ezek a filmek a mai napig hatalmas népszerűségnek örvendnek.

Élete során 58 mozi-  és közel 30 tévéfilmben szerepelt, forgatókönyvíróként öt filmet jegyez, valamennyi az ő főszereplésével készült vígjáték. 2007 végén öt évre megválasztották a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának.

Bujtor István 67 évesen halt meg 2009-ben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?