Budapesten forgatott Penélope Cruz

Budapest |

<p>Titokban érkezett, több héten át ismeretlen helyszíneken forgatott, és mesterien leplezett időpontban távozott Magyarországról Penélope Cruz, az Oscar-díjas spanyol színésznő, Almodóvar és Woody Allen nagy kedvence.</p>

Megtévesztő a Budapesten és Madridban forgatott film címe: Spanyolország királynője. Cruz ugyanis egy hollywoodi színésznőt alakít az ugyancsak Oscar-díjas Fernando Trueba friss rendezésében. Egy Macarena Granada nevű sztárt, aki az ötvenes években visszalátogat egykori hazájába, hogy egy amerikai produkcióban eljátssza I. Izabella spanyol királynőt. Történelmi tabló helyett azonban kellemes szórakozást ígérő vígjátékban láthatjuk majd a világhírű szívtiprókat (Antonio Banderas, Tom Cruise, Javier Bardem) meghódító madridi dívát, aki harmadszor dolgozott együtt Truebával. Először a Belle Epoque-ban, amelyet l994-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában hozott ki győztesként az Amerikai Filmakadémia, másodszor pedig az 1998-as Álomlányban, amelyet a prágai Barrandov stúdióiban forgattak több cseh színész részvételével. A Spanyolország királynője tulajdonképpen az Álomlány folytatása. Ez utóbbi története a náci Németországhoz kapcsolódik, Macarena Granada abban még ott áll kamerák elé egy spanyol stáb kíséretében. Ennek megfelelően az új filmben visszatérnek az eredeti szereplők, és huszonvalahány évvel később folytatódik a történet.

Hogy miért döntött Budapest mellett a producer? Egyrészt azért, mert Prága magasabbra srófolta a forgatás költségeit, másrészt pedig a rendező úgy ítélte meg: Budapest teljes mértékben meg tudja mutatni az ötvenes évek spanyol filmstúdióinak a világát. Ez is nagy elismerése a magyar filmgyártásnak, hiszen egy olyan helyszínt, amely tökéletesen képes megidézni a kor hangulatát, hatalmas hozzáértéssel lehet csak felépíteni és berendezni.

Penélope Cruz eddig sem otthon, sem Hollywoodban nem játszott „film a filmben” produkcióban, sőt királynő sem volt még koronával a fején, pedig a spanyol történelem népes galériáját kínálja az efféle előkelőségeknek. Van mit felvillantani I. Izabella sorsából is, aki Kasztíliai Izabella néven került be a történelemkönyvekbe. Ő volt az, aki 1480-ban rendet és stabilitást teremtett hazájában, bevezette az inkvizíciót, és több százezer zsidót és muzulmánt üldözött el az országból.

Trueba filmjének a címe mégsem rá, hanem egyértelműen Macarena Granadára utal, aki hazalátogatása idején már vagy húsz éve tartó hollywoodi sztársággal dicsekedhet. Penélope Cruz számára tehát duplán izgalmas a szerep: hol a tengerentúlon befutott színésznőt játszhatja (ami ismerős lehet számára), hol a királynőt, az erőskezű Izabellát. Van persze egy harmadik csavar is a történetben. Macarena Granada rögtön a hazaérkezése után felveszi a kapcsolatot régi kollégáival, többek között sok éve nem látott ottani rendezőjével, s ezzel totális káoszba sodorja a filmbeli forgatást.

Penélope Cruz budapesti tartózkodásáról nem sok hír szivárgott ki a sajtóba. Érkezését a lesifotósok sem tudták kiszimatolni, a forgatás helyszíneit még a spanyol stábtagoknak is titkolniuk kellett, a színésznő minden lépését biztonsági emberek követték, hogy melyik szállodában lakott, arra még csak halvány utalások sem estek. Mindent egybevetve Magyarország e téren is jól vizsgázott, nem csak szakmai vonalon. Amikor a film születéséről megjelent az első hír, Cruznak hűlt helye volt Budapesten, a forgatócsoport pedig már Madridban folytatta munkáját.

Bezzeg Charlize Theron! Vele kapcsolatosan nem titkolták, hogy hetekkel ezelőtt Budapesten forgatta a Coldest City című hidegháborús krimit. És már azt is tudjuk, hogy a napokban Keira Knightley áll kamerák elé a magyar fővárosban. Őt is Oscar-díjas rendező, Wash Westmoreland (Still Alice) csábította ide, aki Colette-ről, a 20. századi francia irodalom úttörőjéről forgat életrajzi drámát. Theron még egy balettelőadásra is „elmerészkedett” az Operaházba, Keira Knightley pedig szintén nem az a bújócskázó típus. De az is lehet, hogy Penélope Cruz életét már szigorúbb szabályok irányítják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?