Brueghel-festményre bukkantak egy szoba falán

Az ügyvéd irodája       (Képarchívum)

Több mint száz éve lógott egy francia család házában egy kép, amelyet minden rokon „a Brueghel”-ként emlegetett, de meg voltak győződve róla, hogy csupán egy olcsó másolatról van szó. Kiderült, hogy tévedtek.

Amikor tavaly ősszel szakembert hívtak, hogy becsülje fel a házban található értékeket, legnagyobb meglepetésükre kiderült, hogy a festmény majdnem négyszáz éves, és az ifjabb Pieter Brueghel alkotása. A képet Németországba küldték egy alaposabb laboratóriumi vizsgálatra, ahol bebizonyosodott az eredetisége, ráadásul ez a flamand festő egyik legnagyobb méretű fennmaradt alkotása, és rendkívül jó állapotban van. A kép becslések szerint legalább 800 ezer eurót ér.

A 112 centiméter magas és 184 centiméter széles remekművet a mester 1615 és 1617 között festhette, és A falu ügyvédje című híres festményének reprodukciója, amelynek témáját közel kilencvenszer festette meg életében, minden alkalommal változtatva néhány apró részleten. A legismertebb változata jelenleg a párizsi Louvre-ban látható.

Brueghel az egyik legjelentősebb flamand festőcsalád tagja volt, édesapja, az idősebb Pieter Brueghel a 16. századi flamand festészet egyik ikonja.

Nem sikerült kideríteni, hogyan és mikor került A falu ügyvédje a francia család birtokába, mert már senki sem emlékszik erre. A személyazonosságukat titokban tartó tulajdonosok mindenesetre még decemberben úgy döntöttek, árverésre bocsájtják.

A kép március 28-án kerül kalapács alá a párizsi Hotel Drouot aukciósháznál, a Régi mesterek aukción. Az árverés nyilvános, azaz nemcsak múzeumok, hanem akár magánszemélyek is részt vehetnek rajta. A kép kikiáltási ára ugyan jóval alatta marad a 10 millió eurós rekordárnak, amelyet 2011-ben ért el egy ifjabb Brueghel-kép egy másik aukciósháznál, a Christie’s-nél, ám a tulajdonosok vélhetően így is elégedettek lesznek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?