Bor, mámor, Balaton

dd

Nem az ismert film, a Bor, mámor, Provance címének parafrázisa Európa Kulturális Fővárosanak szlogenje, ezt csak a veszprémi szervezők használják egymás közt viccesen, ám nem minden ok nélkül. A Bakony–Balaton régiónak ugyanis van némi provance-i hangulata, a borvidékek is adottak – a mámort pedig a művészet hivatott előidézni a holt szezonban alvó üzemmódban lévő régióban.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezői tegnap Pozsonyban ontották az információkat és csalogatták a közönséget – nemcsak az itteni magyarokat, hanem a szlovákokat is, hiszen a zene és a képzőművészet például nem igényel nyelvtudást. Dr. Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet felvezetőjében egyenesen úgy fogalmazott, az EKF szerinte az Európai Unió legjobb kezdeményezése, mivel uniformizálódó világunkban a kulturális sokszínűség elfogadása, egymás megismerése létfontosságú. Ezután arra kérte a szlovák kulturális turistákat, viselkedjenek Magyarországon úgy, mint a magyarországiak nálunk, vagyis érezzék, hogy „ez itt az övék”. A kultúra, a művészetek ugyanis kaput nyithatnak a szomszédos államok között.

Ezért a státuszért sok város verseng, a kritériumok szigorúak, a válogatás kétfordulós: először az országot választják ki az illetékesek, aztán a várost. Veszprém a második fordulóban Győrt és Debrecent győzte le. A 60 ezres város eddig is országos fontosságú kulturális központnak számított, rengeteg rendezvénnyel, amelyeket most nemzetközibbé tehetnek. De nem sajátították ki a lehetőséget, hanem Balaton-felvidék és a Bakony településeit is bevonták. Összesen mintegy 3000 programmal készülnek 116 településen, melyek közül a legkisebb csupán 65 lakosú. A Balaton ugyan Magyarország második számú turistacélpontja, de a holt szezonban nem sok minden történik. Ezen is változtatni szeretnének a program szervezői. Aki gyorsan tud dönteni, február végén még elcsípheti például a stílusos elnevezésű Holtszezon Irodalmi Fesztivált Veszprém kávéházaiban, kiállítótermeiben. Ezt a rendezvényt elsősorban a fiatalok igényeire szabták. Megkérdezték a 16 éveseket, mit jelent számukra az irodalom, és ennek köszönhetően olyan elhanyagolt, lesajnált zsánerek kerültek fókuszba, mint a képregény, a sci-fi vagy a dalszövegek. Ez a fesztivál is nemzetközivé lesz idén, képregénykészítő workshoppal, zenés programokkal, de persze a „hagyományos” irodalom sem hiányzik a palettáról.

A VEB2023 főtanácsadója az a Mészáros Zoltán, aki a VeszprémFest vezérigazgatója is. „A Covid előtti utolsó évben, 2019-ben már a jegyek 93 százalékát interneten keresztül értékesítettük, ezért pontosan tudjuk, hol vásárolták meg őket. Szlovákiából 417 jegyet vettek, ebből 176-ot Pozsonyból, ahonnét egyébként két óra alatt el lehet jutni autóval Veszprémbe” – tájékoztatott Mészáros Zoltán, aki a műfajilag rendkívül színes VeszprémFest mellett azt az áprilisi közepére időzített bluesfesztivált is ajánlja a külföldről érkezők figyelmébe, amelyen a magyar élvonal mellett fellép a Rolling Stonesszal platinalemezt jegyző harmonikás, Sugar Blue, az egyedülálló énekhangjáról és szájharmonika-játékáról híres Rick Estrin, a brit blues hagyományait megreformáló gitáros, Matt Schofield, vagy a közönségkedvenc Big Daddy Wilson is.

Dr. Mike Friderika, a VEB2023 programfejlesztésért felelős igazgatója a Balatonalmádiba költöztetett, június végi Bondoró Fesztiválra hívta fel a családi programokat keresők figyelmét, amely Magyarország egyetlen nemzetközi utcaszínház-fesztiválja. Ehhez sem kell magyarnyelv-tudás, mivel az előadások nem szövegközpontúak. Ráadásul napközben lehet strandolni, délután és este pedig fesztiválozni.

A Balaton persze továbbra is komoly vonzerőt jelent a nyári hónapokban, ám a pozsonyi sajtótájékoztatón úgy vettük észre, a szervezők csak kiegészítő „programként” számolnak a tó közelségével, és pont azokra a szépségekre szeretnék ráirányítani a figyelmet, amelyek a strandolók számára eddig ismeretlenek voltak. A Balaton-felvidék köztudottan a művészlelkek kedvenc régiója, nagyon sokan költöztek oda Budapestről, illetve más nagyobb városokból. És a lakosság összetétele természetesen nagyban befolyásolja egy-egy település kulturális életének alakulását. A lehetőségek felfedezését hivatott segíteni az az okos mobilapplikáció is, amely a legeldugottabb kis galériához is odavezeti a kultúrturistát. A VEB2023-alkalmazásban naprakész információkat, tematikus, személyre szabott programajánlókat és részletes keresőt találnak az érdeklődők, sőt, rögtön jegyet is vásárolhatnak. A programok között egyébként dicséretesen sok az ingyenes rendezvény.

A szervezők azt is fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy az EKF cím viselése nem csupán az adott évről szól, sokkal inkább olyan hosszú távon fenntartható folyamatok elindításáról és megerősítéséről, amelyek túlmutatnak a 2023-as éven.

ddd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?