„Bombariadó” a nyelvi versenyen

Kassa. A mai fiatalok lényegesen kevesebbet beszélnek, mint az előző nemzedék. A technika vívmányai helyettesítik a verbális kommunikációt, a családon belüli beszéd szintén csökkent, az iskolai órákon pedig egy tanuló átlagosan heti hat perc erejéig jut szóhoz.

Kassa. A mai fiatalok lényegesen kevesebbet beszélnek, mint az előző nemzedék. A technika vívmányai helyettesítik a verbális kommunikációt, a családon belüli beszéd szintén csökkent, az iskolai órákon pedig egy tanuló átlagosan heti hat perc erejéig jut szóhoz. Ezeket az elrettentő adatokat Vörös Ottó, a Comenius Egyetem vendégtanára, a Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjének zsűrielnöke mondta lapunknak. Ez a maga nemében egyedülálló verseny szerinte olyan, mint a triatlon, hiszen három kategóriában „mérkőznek meg” a diákok: szövegértelmezés és olvasás, szövegalkotás, valamint nyelvtani teszt vár rájuk. „Azt kell érezniük, hogy maguk is vesztesek lesznek, ha nyelvük károsodik, ha ezen a nyelven kevesebbet szólnak” – foglalta össze a rendezvény lényegét Vörös Ottó, hangsúlyozva, hogy bár az élőszó szerepe az életben sokat csökkent, nagyon fontos, hogy a fiatalok szavatosan ki tudják magukat fejezni különböző élethelyzetekben, felismerjék és használják a szóképeket, hasonlatokat. A szövegalkotási feladat választható témái között idén olyan aktualitások is szerepeltek, mint a bombariadó vagy a háború. A zsűritagok szerint azért esett a választás az említett témákra, mert a diákok az elmúlt napokban sokat hallhattak ezekről az időszerű kérdésekről, sőt talán az iskolában is megbeszélték a történéseket. Meglepően sokan választották ezeket a feladatokat, nem tudni, hogy a műfaji megjelölés vagy a téma miatt. Kifejezőkészség tekintetében nincs különbség a magyarországi és a szlovákiai magyar fiatalok között, sőt Vörös Ottó szerint az itteni, falusi környezetből érkezők szókincse változatosabb, mint a városiaké. A gazdagabb érzelmi világú fiatalok szívesebben választanak a családdal kapcsolatos témát vagy élménybeszámolót, mások a tényszerűbb feladatokat szeretik. Mivel a három kategória egymástól eltérő képességeket kíván, csak a valóban sokoldalúak kerülhetnek dobogóra, azok, akik ismerik a nyelvtani szabályokat, jól értelmeznek és hiba nélkül olvasnak fel egy ismeretlen szöveget, valamint fogalmazásból is egyest érdemelnek. Vörös Ottó, aki hosszú évek óta figyelemmel kíséri a versenyt, tíz évvel ezelőtt egy rimaszombati felkészítő tanár „keze munkáját” ismerte fel azonnal, e régió diákjait emelte ki. Ma nemzedékváltást észlelt a kísérő tanárok soraiban. „Az eredményhirdetés alatt örömmel tapasztaltam, hogy néha meg sem tudom különböztetni a tanárt diákjától, mert csak pár évvel idősebbek a versenyzőknél” – mondta. Az oktatási minisztérium kisebbségi főosztályának vezetője, A. Szabó László szerint a helyi szervezők mindent megtettek a verseny zavartalan lebonyolítása érdekében, ezért köszönet illeti őket. Érdekes adalék, hogy senki sem tudja megmondani, pontosan hányadik Szép Magyar Beszéd zajlott április 9–11. között Kassán, az érdekeltek csupán annyiban biztosak, hogy több mint negyvenéves versenyről van szó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?