Bizarr balkáni dallamok

Akár hiszik, akár nem, a moldáviai Zdob si Zdub (Üsd a dobot) jelenleg a hazánkban leggyakrabban koncertező külföldi zenekar. Ezért nem meglepő, hogy e hét végén Érsekújvár bevételére készülnek.

Akár hiszik, akár nem, a moldáviai Zdob si Zdub (Üsd a dobot) jelenleg a hazánkban leggyakrabban koncertező külföldi zenekar. Ezért nem meglepő, hogy e hét végén Érsekújvár bevételére készülnek.

A tömegek azóta szeretik őket, hogy a Music Box csatornán bombaként robbant az Everybody in the Casa Mare című, cigány folklórral beoltott vidám punk-rap nótájuk. Történt mindez 2003 őszén, tavaly nyáron pedig háromszor is koncerteztek kies hazánkban, egyszer pedig a Sziget nagyszínpadán, ahol hatalmas meglepetésre több ezer embert mozgattak meg, kenterbe verve az összes aznapi világsztárt. Soros albumuk, a 450 sheep fogyott, mint a vattacukor, a szlovákiai városok népe pedig vicces módon kórusban üvöltötte a román nyelvű dalszövegeket. A Zdob Si Zdub ugyanis kisebbségi zenekarként kezdte a volt Szovjetunió egyik törpeállamában, közvetlenül a nagyhatalom felbomlása után. Ösztönös természetességgel ötvöztek mindent, ami hatott rájuk, azaz a moldáv, az orosz és roma dallamokat, a rockzenét, a ska-elemeket, mindezt megspékelve a punk karcosságával és a kisebbségi lét által generált harcossággal. Roman Iagupov és társai ráadásul elég messziről, a hardcore-tól indultak 1994-ben, aztán végigeveztek az alternatív vizeken, egyre több tiszta forrásból származó népi elemet mosva bele a zenébe. A diadalt hozó 450 sheep érezhetően a nyugati piacra készült, kissé rá is játszanak a balkáni egzotikumra. Asszonykórusok, csujogatók, gitárzúzás, szkreccselés, vidám trombiták, sípok, dobok, nádi hegedűk. Iagupov hol úgy énekel, mint Anthony Kiedis, hol úgy, mint Eminem. Már ez a tény is érzékelteti a Zdob si Zdub-féle vidám kavalkádot. Kiérlelt dalok, fogyasztható, de nem megalkuvó hangszerelés, aprólékos, profi keverés. Szép, mint a balkáni rezes-lakodalmas és az alternatív hip-hop véletlen találkozása a kisinyovi keverőpulton. Nem beszélve az MC Vasile nevű öreg cigányról.

Csak az az Eurovíziós Dalverseny, csak azt tudnám feledni. Kijevben ugyanis ők képviselték Moldáviát, és bizony semmi keresnivalójuk nem volt az esztrád-pop mezőnyben. Nyilván nem közölték velük, hová küldik őket. Mindenesetre akinek a NOX nagyon nem jön be, annak a Zdob Si Zdub nagyon bejöhet az idei Klikkfeszten. A beavatatlanoknak talán támpont lehet, hogy valószínűleg ilyen lenne a Ghymes, ha Moldáviában élnének, tíz évvel fiatalabbak lennének, és annak idején a hardcore felől indultak volna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?