Berlinale teljes gőzzel előre

<p>Berlin. Tegnap kezdődött és február 17-ig tart a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amelyen a legjobb filmnek járó Arany Medvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért vetélkednek a művek. Magyar alkotás nem szerepel a versenyprogramban.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A kategóriás filmfesztiválok sorában. Idén 400 fölé emelkedett a meghívott művek száma. A versenyfilmes szekcióba 23 produkciót válogattak be a szervezők Dieter Kosslick fesztiváligazgató vezetésével, ebből azonban négy versenyen kívül szerepel a kínálatban. Köztük van a szemle zsűrielnöke, Vong Kar-vaj legújabb, The Grandmaster című munkája.

A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, évről évre mintegy 300 ezer látogatót vonz. A fő helyszín a Berlinale Palast, a filmeket azonban a város több pontján is vetítik. A filmpalotában naponta legalább három bemutatót tartanak, és itt csíphetik el a rajongók a vörös szőnyegre érkező filmcsillagokat, rendezőket is. Idén a német fővárosba várják többek közt Juliette Binoche-t, Jeremy Ironst, Matt Damont és Amanda Seyfriedet, de elkíséri filmjét Nicolas Cage, Jude Law és Shia LeBeouf is. A fiatalabb rajongók találkozhatnak a Harry Potter-filmekből ismert Rupert Grinttel.

Az egykori vasfüggöny mögött készült filmek túlsúlya jellemzi szakértők szerint az idei Berlinale versenyfilmes programját, ahová orosz, lengyel és kazah film is meghívást kapott. Ezekről korábban már beszámoltunk. Most nézzük az egyéb kínálatot.

Különösen nagy várakozás övezi az iráni rendező, Dzsafár Panahi Parde (Zárt függöny) című alkotását. A filmest az ultrakonzervatív teheráni rezsim üldözi, börtönnel sújtotta, most házi őrizetben van.

Kivándorlókról szól a Gold című német eposz Thomas Arslan rendezésében. A film főszereplője a Berlinale egyik „kedvence”, Nina Hoss. Versenybe száll az Arany Medvéért Steven Soderbergh amerikai rendező Side Effects című filmje Jude Law, Rooney Mara és Catherine Zeta-Jones főszereplésével, valamint Fredrik Bond rendezése, a The Necessary Death of Charlie Countryman, amelyben a németek szintén nagy kedvence, Til Schweiger látható.

Arany Medvét nyerhet a Layla Fourie című dél-afrikai dráma is, amely egy gyerekét egyedül nevelő anyáról szól. Főszereplői között van a német August Diehl, a filmet Pia Marais rendezte. A versenyprogramban szerepel Gus Van Sant legújabb filmje is, a Promised Land Matt Damon és Frances McDormand főszereplésével.

A fesztiváligazgató rendezőként is elismert világhírű filmesekből válogatta össze a zsűrit. „Azért vagyunk itt, hogy az alkotásokat szolgáljuk, nem pedig azért, hogy megítéljük őket” – szögezte le Vong Kar-vaj, aki tegnap, a megnyitó előtti sajtótájékoztatón elmondta: arra kérte társait, hogy a jót keressék a versenyfilmekben. „Azokat a műveket szeretnénk méltányolni és elismerni, amelyek inspirálnak és megérintenek minket” – mondta. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?