Berlinale: teljes a versenyprogram

Berlin |

<p>Teljessé vált a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale versenyprogramja. A legfontosabb szekcióban idén 24 mű szerepel.</p>

A szervezők utolsóként pénteken egy Stanley Tucci rendezésében készült brit–francia koprodukciót, egy kínai animációs filmet és egy, Catherine Deneuve főszereplésével készült francia–belga drámát válogattak be a szekcióba. Mindhárom alkotásnak a német főváros filmfesztiválján tartják a világpremierjét.

A Berlinale legfontosabb szekciójában szerepelő 24 mű közül 22 világpremier. 18 alkotás lesz versenyben a legjobb filmnek járó Aranymedvéért és a különböző alkotói kategóriákban kiosztott Ezüstmedvékért. Köztük van Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása is.

Az elsősorban színészként ismert Stanley Tucci filmjében Geoffrey Rush, Armie Hammer, Tony Shalhoub és Sylvie Testud játssza a főbb szerepeket. A film, melynek címe Final Portrait (Az utolsó portré), Alberto Giacometti képzőművészről szól. Giacomettit Geoffrey Rush alakítja. A kínai animációs film rendezője Liu Csien, a címe pedig Hao csi lö (Szép napot!). A Sage femme (Bába) című filmben, Martin Provost rendezésében együtt lesz látható a vásznon Catherine Deneuve és a franciák egy másik nagy kedvence, Catherine Frot.

A fesztivál a Django című francia film világpremierjével nyílik meg február 9-én. Etienne Comars versenyprogramban szereplő rendezői bemutatkozása Django Reinhardt világhírű dzsesszzenészről és a nácik által megszállt Párizsból való 1943-as meneküléséről szól.

A szlovák filmművészet is képviselteti magát a Berlinalén. Iveta Grófová Az ötödik hajó (Piata loď) című szlovák–cseh–magyar koprodukcióban készült mozijának Berlinben lesz a világpremierje. Grófová filmje a Generation Kplus versenyben szerepel argentin, brazil, brit, lengyel, kínai, mexikói, amerikai, kanadai és ausztrál produkciók mezőnyében. Az ötödik hajó – mely nagyrészt gyermekszereplőkre épül – egy különleges témát dolgoz fel nagyon érzékenyen. Azt mutatja meg, hogyan képes alakítani az életet a játék, és miként tudja befolyásolni a komoly, nehéz helyzeteket a gyermeki képzelet és a jó szándék.

Julius Ševčík cseh–szlovák koprodukcióban forgatott Masaryk című alkotását a fő programban, a Berlinale Special szekcióban mutatják be.

A cannes-i és a velencei mellett legjelentősebb filmfesztivál február 9-től 19-ig tart. (MTI, tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?