Berlinale iráni rendezők nélkül

kép

Irán megtiltotta két filmrendezőnek, hogy részt vegyenek a Berlini Filmfesztiválon, annak ellenére, hogy alkotásukat bemutatják a rendezvényen.

Marjam Mogaddam és Behtas Szanaíha rendező útlevelét az iráni hatóságok bevonták és jogi eljárással fenyegették meg őket művészeti alkotásaik miatt.

Carlo Chatrian művészeti igazgató és Mariëtte Rissenbeck, a fesztivál igazgatója felháborodásának adott hangot. „Felszólítjuk az iráni hatóságokat, hogy szolgáltassák vissza az útleveleket és oldjanak fel minden korlátozást, amely megakadályozza Marjam Mogaddamot és Behtas Szanaíhát abban, hogy szabadon elutazhassanak Berlinbe most februárban” –  emelik ki állásfoglalásukban.

Mogaddam és Szanaíha legutóbbi filmje, a Kedvenc süteményem is részt vesz a versengésben az idei fesztiválon. Korábbi alkotásukat, a Fehér tehén balladáját három évvel ezelőtt szintén a Berlinálén mutatták be. A Kedvenc süteményem egy idősödő iráni hölgy történetét meséli el, aki szeretné valóra váltani álmait – annak ellenére, hogy egy olyan országban él, mely jelentősen korlátozza a nők szabadságát és rengeteg akadályt gördít elé. A film Mogaddam és Szanaíha harmadik egész estés alkotása, a szerzőpáros a forgatókönyvet és a rendezést is jegyzi.

Iránban a hatóságok azt követően fokozták a másként gondolkodókkal szembeni fellépésüket, hogy az országon tiltakozási hullám söpört végig a 2022 őszén hatósági őrizetben máig tisztázatlan körülmények között, feltételezések szerint súlyos bántalmazás következtében meghalt, 22 éves Mahsza Amini halála nyomán, akit szemtanúk szerint azért vettek őrizetbe, mert nem viselt fejkendőt.

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale február 15-től 25-ig tart.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?