Kultúra

Bartóktól Händelig: ünnepel a Concordia Vegyes Kar

Komárom | Megalakulásának harmincötödik évfordulóját ünnepli a komáromi Concordia Vegyes Kar a hétvégén; az ünnepi hangverseny vasárnap 17 órakor kezdődik a Duna Menti Múzeumban.
Lakatos Krisztina

2015. május 29. 22:02

Vendéget is hívott a jubiláló énekkar – az Országos Széchényi Könyvtár Kórusát Budapestről. A műsor első részében a vendégek mutatkoznak be, majd a Concordia fellépése következik: Claudio Monteverdi Cantate Domino című műve után Tóth Péter Pénteki imáját, Bartók Béla Négy szlovák népdalát, Ádám Jenő Somogyi nótáit és Karai József Estéli nótázását hallhatja a közönség. A szünet után Georg Friedrich Händel Ode for the Birthday of Queen Anne című kórusműve csendül fel a két énekkar közös előadásában.
 
A Concordia olyan ünnepi műsort állított össze, amely hűen tükrözi a három és fél évtized alatt kialakított és magáénak vallott profilját: különböző korszakokból származó egyházi és világi művek mellett elsősorban a kórusirodalom jeles magyar képviselőinek darabjait, magyar népdalfeldolgozásokat visznek közelebb a közönséghez. „Egyfajta visszatekintés ez a műsor, hiszen amit megtanultunk, hosszan, éveken keresztül kísér minket” – jegyezte meg Stubendek István karnagy, a vegyes kar alapítója, aki a programból a szlovák nyelvű Bartók-művek mellett Tóth Péter kortárs zeneszerző Pénteki imáját emelte ki. Emlékezetes darab ez az énekkar történetében: a közelmúltban elhunyt – komáromi születésű – neves néprajztudós, folklorista Erdélyi Zsuzsanna által gyűjtött archaikus népi imádságokon alapuló alkotást először a Concordia énekelhette a kortárs kórusművek rendszeresen megrendezett bemutatóján.
 
Emellett is van mire emlékezni a jubileum alkalmából. Komáromban, ahol nagy hagyománya volt a kórusmuzsikának, a második világháború után néhány évtizedes szünet következett. A hiányt Stubendek István töltötte ki, aki zene szakos tanárként és tapasztalt kórusvezetőként 1979-ben a Bodrogközből költözött Komáromba. 1980 májusában 17 taggal indultak az első próbák, őszre 40 főre duzzadt a társaság, a következő évben pedig a Concordia már eredményesen szerepelt a galántai Kodály Napokon. A kórus az évek során hazai és nemzetközi fesztiválokon, versenyeken mérettette meg tudását. A Kodály Napokon többszörös nyert aranykoszorús minősítést, és méltón helyt állt számos nemzetközi kórusversenyen, egyebek mellett Budapesten, Prágában, Krakkóban vagy Lorettóban. 2000-ben az USA-ban hangversenykörúton vettek részt. 2010-ben, majd 2013-ban az énekkarnak önálló CD-je jelent meg.
 
„A jubileum alkalmából végigkérdeztem a tagokat, számukra melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok az elmúlt években – mesélte Stubendek István. – Volt, aki Amerikát említette: 18 koncertet adtunk az ottani magyaroknak, nagy élmény volt. De ugyanilyen élmény például Rozsnyón – vagy bárhol másutt, ahol »vékonyabb« a magyarság – elénekelni a Szózatot vagy a Himnuszt a szentmise végén. A Kodály Napok is fontos állomás, a hazai megmérettetést mindannyian mérvadónak tartjuk. És mindig nagy pillanat az első megszólalása a műnek, akár csak a próbateremben is, amikor először összeáll a harmónia. Igaz, még nincs teljesen kifaragva a szobor, még nem tökéletes, de már tudjuk, mit akart megszólaltatni a zeneszerző. Igazán transzcendens pillanat, a magasságba visz. Végső soron: ez a kórusmuzsika értelme.”
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.