Kultúra

Bánó Attila könyvét mutatják be Pozsonyban

Pozsony | Bánó Attila 55 meghökkentő eset a magyar történelemből című könyvét mutatják be február 14-én, kedden a pozsonyi magyarok népszerű találkozóinak helyet adó Pozsonyi Casinóban.
MTI

2012. február 12. 13:29

Az író, újságíró és grafikus legújabb, 2011 végén megjelent kötetében a magyar történelem rejtélyeivel foglalkozik. Az Athenaeum Kiadónál megjelent kötet egyes fejezetei meglepő összefüggésekben mutatják be Magyarország több mint ezeréves történetének egy-egy eseményét.
Egy-egy fejezet nemcsak a szerző véleményét írja le, hanem különböző forrásokból, fennmaradt iratokból idéz, más kutatók, történészek nézeteit, megállapításait is ismerteti. A könyv a magyarok kalandozó hadjárataival kezdődik, s a 20. század történéseivel, az utolsó magyar király koronázásával és 1956 eseményeivel zárul.
Foglakozik többek között a 907-es pozsonyi csatával, és szerepével a magyarság Kárpát-medencében való letelepülésében. Az egyes történelmi személyiségeket, mint Dózsa Györgyöt, Dobó Istvánt, Báthory Erzsébetet, Esterházy Pál herceget új megvilágításba helyezi.
Számos érdekes, kevésbé ismert tényről is beszámol, például ki és miért akart merényletet elkövetni az 1848-49-es szabadságharc leverése után néhány évvel Ferenc József császár ellen, hogyan lett a stockholmi a történeti múzeumban az 1. számú leltári számú tárgya Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyetartója, mit keresett Drakula Visegrádon és Pesten, milyen szerepe volt egy angol újságírónak Trianonban?
A Németországban született író már korábbi munkáiban is foglalkozott a magyar történelem rejtélyeivel, például a Régi magyar családok – mai sorsok, Magyar titkok nyomában és Rejtélyek a magyar múltból című könyveiben.

Önnek ajánljuk

Fico szakértőbb a szakértőknél

A Fradi és a Slovan selejtezői a tévében

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Boris Johnson élettársától megtagadták az amerikai vízumot

Gondosan válasszuk meg a köztes növényt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?