Band Aid – sztárok az éhezőkért

Angliában óriási érdeklődés és reklámkampány övezi a Do They Know It’s Christmas? új változatát. A dal természetesen rajt-cél győzelmet aratott a szigetország kislemezlistáján.

A zenei szakemberek már hetekkel ezelőtt megjósolták, hogy Elton John Diana hercegnő emlékére átírt dala, az 1997-es Candle In The Wind óta ez lesz a legnagyobb zenei szenzáció hazájukban. A szakma és a közönség egyaránt kíváncsian várta, hogy felveszik-e a versenyt a húsz évvel ezelőtt rögzített sláger készítőivel a jelen sztárjai. A végeredménnyel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Az 1984-es gárdából csak a Bono és Sir Paul McCartney hallható az új változatban. „Nem kérdéses, hogy Robbie Williams, Chris Martin és Dido remek zenészek, előadók, de jelentőségük egyelőre nem tud a elődök nyomába érni. A mai sztárokat túlságosan a bizonyítási vágy vezérelte a felvétel készítése során. Például Bono húsz évvel ezelőtti soráért komoly versengés alakult ki, a felvételről lemaradt sztárok közül pedig sokan megsértődtek” – nyilatkozta egy bennfentes.

A 2004-es változat egy perccel hosszabb az eredetinél, több benne a gitár és a zongora, ráadásul kiegészült egy rapbetéttel, amelynek szövegét Dizzee Rascal szerezte. A maxin szerepel a dal eredeti változata is.

A felvétel egyik szerzője, a kampány elindítója, Bob Geldof elégedetten nyilatkozott. „A sláger újrafelvétele felidézte a húsz évvel ezelőtti hangulatot, visszahozta a régi emlékeket. Az emberek most jóval tudatosabbak, mint a nyolcvanas években, remélhetőleg könnyebben megértik azt is, hogy milyen célt szolgálnak. Tudom, az éhezők problémái általunk nem oldódnak meg, csak enyhítünk valamit a szenvedéseiken, de azáltal, hogy felhívjuk a világ figyelmét rájuk, máris sokat tettünk az érdekükben. A terveimben a húsz évvel ezelőttihez hasonló, tévés közvetítéssel támogatott segélykoncert is szerepel, hogy még több pénzt gyűjtsünk össze” – mondta a BBC News-nak.

A maxi cédé nem egységes áron került Európa lemezboltjaiba, így 2,15 és 2,95 font közötti összeg megy minden eladott példány után a Band Aid Trust számlájára, amely a befolyt összegből Szudán nélkülöző lakosságát támogatja. (pj, z)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?