Bábelőadásokkal kezdődött a Duna Menti Tavasz

dd
Dunaszerdahely |

Igazi ünnep vette kezdetét tegnap, a 46. Duna Menti Tavasz nyitónapján. Ezúttal tényleg értelmet nyert a mondás, amelyet a gyerekeknek egyébként elég nehéz beadni, hogy tudniillik a részvétel a fontos, nem a győzelem.

A szokásosnál jóval kevesebb bábjátszó és színjátszó csoport érkezett Dunaszerdahelyre, és láthatóan örültek, hogy itt lehetnek. A koronavírus-járvány alaposan megnehezítette a dolgukat, hiszen az újabb és újabb lezárások miatt nehéz volt tető alá hozni az előadásokat. Nem is sikerült mindenkinek. Takács Ottótól, a seregszemlét koordináló Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatójától megtudtuk, hogy normális években átlagosan 45 csoport szokott jelentkezni színpadi produkcióval, idén azonban csupán 22. Ezért mindenkit meghívtak az országos döntőre, és végül 20 produkció érkezett – 10 bábcsoport és 10 színjátszó csoport – Pozsonytól Királyhelmecig.

Tegnap a bábosok kezdtek, akiknek munkáját háromtagú zsűri értékelte: a visszajáró Badin Ádám bábművész, a hosszabb idő után visszatérő Szabó Zsuzsa bábművész, valamint a 40 éves bábjátékrendezői tapasztalattal rendelkező Csepi Zsuzsa, az Aranykert Bábszínház vezetője. Utóbbi a következőket írta a Fürge Irka fesztiválújság első számának vezércikkében: „Kis művészeink, lépjetek fel a Mesevilágot jelentő deszkákra és építsétek a lelketeket! Szórakoztassátok önmagatokat és bennünket szép játékotokkal, csodálatosan szép anyanyelvünkön!”

A város vezetése számára is érezhetően fontos a rendezvény, A. Szabó László alpolgármester megnyitóbeszédében Dunaszerdahely egyik legjelentősebb kulturális eseményének nevezte a Duna Menti Tavaszt. A Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula pedig megjegyezte, bizony furán csengett a fesztivál neve tavaly ősszel, amikor rendeztek egy Covid-változatot, öt fellépő és pár online bekapcsolódó csoporttal.

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színházterme zsúfolásig megtelt, gyerekek és felnőttek szeme egyformán csillogott. Elsőként a pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium Iciri-Piciri Bábcsoportja lépett színre a Lúdas Matyival (Farkas Márta rendezésében). Jól jellemzi az elmúlt kaotikus időszakot, úgyhogy álljon itt, hogy a csoport tagjai tavaly már úton voltak Dunaszerda-helyre, amikor érkezett a telefonhívás, hogy koronavírus-fertőzés ütötte fel a fejét az iskolában, ezért vissza kell fordulniuk.

Mintha az égiek is kompenzálni akartak volna a mögöttünk álló viszontagságos két évért. Ragyogó napsütésben kezdődhetett a rendezvény, és a délutáni kísérőprogramok, kézműves-foglalkozások is hasonló mediterrán körülmények között zajlottak.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?