Az „utolsó” is az ország 17. legjobbja

Kassa. A Kazinczy Napok keretében tegnap tartották Kassán a Szép Magyar Beszéd nyelvművelő verseny országos döntőjének eredményhirdetését.

Kassa. A Kazinczy Napok keretében tegnap tartották Kassán a Szép Magyar Beszéd nyelvművelő verseny országos döntőjének eredményhirdetését. A döntőben 13 alapiskolás és 17 középiskolás diák vett részt, a feladatokat az oktatási minisztérium nemzetiségi főosztályának megbízásából a pozsonyi Komenský Egyetem magyar tanszékének tanárai állították össze. Idén is nyelvhelyességi teszt, szövegfelolvasás és szövegalkotás várt a versenyzőkre. A díjazottak névsora a következő:

I. kategória: 1. Sidó Zoltán, Nagymagyar 2. Elek Erika, Szepsi 3. Simon Júlia, Csilizradvány, Csepiga Réka, Köbölkút. Különdíjat kapott Junek Krisztina a tornaljai alapiskolából. II. kategória: 1. Misaed Leila, Dunaszerdahely 2. Csanda Máté, Pozsony 3. Istók Tímea, Kassa, Krúzs Judit, Rozsnyó. A zsűri a győri Kazinczy-versenyre Csintalan Pétert javasolta. III. kategória: 1. Janovics Veronika, Komárom 2. Pozor Erika, Rimaszombat.

Ezen a versenyen jó helyesírónak, jó fogalmazónak és jó előadónak is kell lenni, azaz komplex nyelvhasználati megmérettetés várt a résztvevőkre. A bírálóbizottság tagja, Simon Szabolcs szerint főleg a hangos szövegreprodukciók színvonala emelkedett tavaly óta, a helyesírási feladatok megoldásában a „sokéves átlag” szerint teljesítettek a diákok. „Igazán érett produkciókat láthattunk, néhányan évről évre eljutnak az országos döntőig, sőt vannak, akik rendszeresen szerepelnek a rádióban, megfordulnak különböző gyerekzsűrikben, azaz magabiztosak és bátrak” – mondta Simon Szabolcs nyelvész, hozzátéve, hogy a versenyzők egymástól is sokat tanulnak, az előző megmérettetésekről már ismerik ellenfeleiket. Viszszatérő „szindróma” a III. kategória, azaz a szakmunkásképzős diákok csekély érdeklődése. Idén sem sikerült őket az események közelébe csalogatni, az országos döntőig csupán hárman jutottak el. A zsűri elnöke Vörös Ottó szombathelyi főiskolai tanár volt, aki a díjkiosztó során nem árult el műhelytitkokat, a műkorcsolyaverseny pontozásához hasonlította e verseny értékelését, hangsúlyozva azt, hogy itt mindenki nyert, hiszen az „utolsó” helyezett is az ország 17. legjobbja. A győztesek számára az értékes díjakat a pozsonyi Közép-Európai Alapítvány, a Kalligram Kiadó, A Lilium Aurum Kiadó, a Madách-Posonium Kiadó, valamint a nagymegyeri Panta Rhei könyvkereskedés biztosította. A Szép Magyar Beszéd Vörös Ottó szerint egyfajta esztétikai képet nyújt a nyelvről, az itteni teljesítmények követendő példaként szolgálnak mindazok előtt, akik helyesen, szépen akarnak beszélni. Az itteni legjobbak Győrben és Sátoraljaújhelyen is megmérettetnek. A 33. Kazinczy Napok tegnap délután módszertani előadásokkal folytatódtak. A háromnapos rendezvényről bővebben lapunk hétfői számában olvashatnak. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?