Az Eminem-film zenéje a legkelendőbb

Hosszú idő után ismét külföldi korong szerepel a magyar nagylemezeladási lista élen! Utoljára 69 héttel ezelőtt volt erre példa, amikor a Moulin Rouge filmzenéje egy hétig vezette az összesítést. Azt megelőzően pedig 126 hete Madonnának sikerült a bravúr, Music című albuma szintén egy hétig a legkelendőbb kiadvány volt.

Megtört a jég! Hosszú hetekig a Romantic harmadik albumából vásároltak a legtöbbet, A kelet fényei 2003 eddigi legsikeresebb korongja. Egy amerikai filmzenealbum vetett véget a roma trió királyságának. Ha jobban belegondolunk, nem nagy meglepetés, hiszen az Eminem főszereplésével játszott 8 mérföld albuma a legtöbb országban az első helyre került, miután bemutatták a filmet.

A trónfosztást leszámítva, a lista élmezőnyében említésre méltó változás nincs, hetek óta ezek a lemezek szerepelnek itt. Várható viszont a gyökeres átalakulás, mivel most már a magyar piacon is beindul a tavaszi kiadás, több sikeresélyes lemez jelenik meg a következő napokban.

A héten mindössze egy újdonság található a negyvenes mezőnyben, az Anima Sound System új albuma, az Aquanistan a huszonegyedik helyre iratkozott fel. Az Anima a szerelmeslemezét még a karácsonyfa alá ígérte. Az ígéret első fele teljesült, a szombathelyi zenekar ötödik stúdiólemeze valóban összebújásra csábító, de a korábbi kiadóval, a Hungarotonnal való nézeteltérés miatt csak februárban jelenhetett meg az EMI gondozásában. Persze a szerelmeslemez jelző egyáltalán nem jelenti azt, hogy az új album ne hozná a különösen zeneileg erős Anima korábbi erényeit, a táncritmusok éppúgy a helyükön vannak, mint mondjuk a Németh Gergő kezét dicsérő szkreccsek. A szöveg azonban kísérletezőbb. Ennek megfelelően az Aquanistan a korábbiaknál kissé levegősebb és lebegősebb, akusztikusabb, több gitárt, vonóst és szaxofont tartalmazó anyag. Ezáltal szélesebb közönségréteg is megismerheti és megszeretheti a nemzetközi színvonalú zenekart.

A kislemezek rangsorát a Panjabi MC vezeti. Az indiai származású énekes három évvel ezelőtt készült dalától zeng egész Európa. A Mundian to Bach Ke sajátos hangulatú indiai, úgynevezett bhangra zene és a modern dance ötvözete, amelynek különlegességét a Knight Rider című filmsorozat betétdalának fő motívuma adja.

Érdemes megemlíteni a második helyen álló Emil.RuleZ! maxiját, amely sokáig vezette is az összesítést. A maxira a címadó Hello.tourist! című vicces, direkt béna angolsággal előadott új felvétel mellé az első Emil.RuleZ!-album három dalának újrakevert változatai kerültek. A Hello.tourist!-ban egy szociológia szakos egyetemista kalauzol külföldi turistákat Budapesten, szerény díjazás fejében. Rémes angol kiejtéssel efféle egyszerű mondatokat mond: „Nézzen a hegyre, ott egy vár! Az volt a régi királyi rezidencia. Ma már nincsenek királyaink, mert Magyarország parlamentáris demokrácia.” A tagok elmondása szerint azt a magyar szokást kívánták parodizálni, ahogy sikeres előadók, csapatok a külföldi karrier reményében idővel angol nyelvű felvételekkel is megpróbálkoznak, rendszerint förtelmes kiejtéssel.

A magyar piacon rendkívül sikeresek a francia előadók. Ennek ékes bizonyítéka In-Grid slágere, a Tu Es Foutu, amely a kereskedelmi rádióállomások játszási adatait összesítő lista első helyezettje, magyarán ezt a dalt hallhattuk a legtöbbet az elmúlt időszakban. (pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?