Az ébredezés problémái

Magyarország a 2002-es, 74. Oscar-díj versenyre Sopsits Árpádnak a Duna Televízió által támogatott Torzók című filmjével nevez be a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Jelenet a TorzókbólCsoszó Gabriella felvételeMagyarország a 2002-es, 74. Oscar-díj versenyre Sopsits Árpádnak a Duna Televízió által támogatott Torzók című filmjével nevez be a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

A film már sikert aratott a szeptember 3-án véget ért Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon is, ahol osztozott a fődíjon egy iráni filmmel; ezenkívül elnyerte a fesztivál ökomenikus zsűrijének fődíját is, valamint a Millenniumi 32. Magyar Filmszemlén rendezői díjat kapott. A filmet egy öttagú grémium választotta ki (Janisch Attila rendező, Koltai Lajos operatőr, Hirsch Tibor esztéta, Barbalics Péter producer és Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára) huszonkét film közül, amelyek tavaly novembertől ez év október végéig a mozikba kerültek. A Torzók a rendező gyermekkori emlékeiből építkezik, önéletrajzi ihletésű. A történet az 1956-os forradalom idején és az ötvenes évek végének feszült légkörében játszódik egy magyarországi nevelőintézetben. Szereplői 6–11 éves gyerekek. A film olyan kényes kérdéseket boncolgat, mint a szexuális ébredezés időszaka, az agreszszió és kegyetlenkedés a bandában, a pedagógiai manipulációk eszközei, a bűn és bűnhődés témaköre. A Duna Televízió rendszeresen pályázik az ORTT-nél, a Magyar Mozgókép Közalapítványnál és a Nemzeti Kulturális Alapnál. Az utóbbi három év termése hat film: Maár Gyula Ennyiből ennyi, Incze Ágnes I love Budapest, Sára Júlia Egérút, Pacskovszky József VII. Olivér, valamint Gothár Péter Passport című alkotása, amely már öt nemzetközi díjat nyert, és a közeljövőben Európa-díjra jelölik; és természetesen Sopsits Árpád Torzókja. A Duna TV mind a hat filmhez jelentős összeggel járult hozzá. Ha az ORTT ismét pályázatot írna ki, a Duna Televízió komoly anyaggal tudna indulni olyan rendezői gárdával együttműködve, mint Erdőss Pál, Enyedi Ildikó, Xantus János, Janisch Attila, Sopsits Árpád és András Ferenc. Sopsits Árpád filmjét a Duna Televízió januárban tűzi mősorára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?