Az At Home új dimenziói

Hetedik évét zárta a somorjai At Home Gallery, amely ez alatt az idő alatt a város kulturális életének egyik főszereplőjévé vált. Működtetői, Kiss Csaba és Suzanne fáradhatatlan szervezői munkájának köszönhetően a művészet számos területének neves hazai és külföldi képviselői fordultak meg Somorján.

Kiss Suzanne és Csaba a XIV. Dalai Láma társaságában, aki 2000-ben, a tolerancia nemzetközi évében látogatott el Somorjára. Tibet legfőbb vallási vezetőjének ez volt a legelső szlovákiai látogatásaMartin Marenčin felvételNagy utat tett meg az At Home Gallery a kezdetektől napjainkig. Annak idején, hét esztendővel ezelőtt saját lakótelepi otthonukat nyitotta meg Kiss Csaba és Suzanne a nagyközönség előtt, hogy a kiállítóteremként nem éppen megszokott környezetben hozza közelebb a kortárs képzőművészetet az iránta érdeklődő nagyközönség számára. Nemsokára azonban felfedezték, hogy a kiállításokra sokkal alkalmasabb helyet is találnak Somorján: a romos, nehéz időket megélt, elhagyatott zsinagógát, amelyet „pártfogásukba” vettek, és fokozatosan megkezdték a felújítását. A magángaléria megtartotta ugyan a nevét, ám rendezvényei „átköltöztek” a zsinagógába, amely fokozatosan új életre kelt, és kezdte visszanyerni régi fényét. A hosszadalmas, nem kevés időt és energiát kívánó munka meg is hozta az eredményét: aki ma Somorján jár, bizonyára alig ismer rá a hajdani romos épületre. Igaz, ma már nem eredeti rendeltetésének megfelelően működik – ha nagy szavakat szeretnénk használni, akár úgy is mondhatnánk: a művészet szentélyévé vált. Kiss Csabának és Suzanne-nak pedig szívügyévé. A művészek, akik meghívásuk nyomán ide látogatnak, szinte kivétel nélkül a hely különleges szellemét említik, amely az évszázados, puritán falak közé lépve megérinti a látogatót. Ezt az ihlető hatást szeretné megőrizni és persze megmutatni Kiss Csaba és Suzanne is, és ezért tartják fontosnak, hogy azok a képzőművészek, akik Somorjára látogatnak, ha mód van rá, lehetőleg ne kész munkákkal érkezzenek, hanem a hely által inspirálva alkossanak olyasvalamit, ami máshol talán nem is születhetne meg. Elképzelésük helyességét támasztja alá az a számtalan helyspecifikus kiállítás, amelyet az utóbbi években láthatott a nagyközönség a zsinagógában, hazai és külföldi képzőművészek műhelyéből.

A magángaléria lelkes tulajdonosai azonban nem elégedtek meg a zsinagóga helyreállításával és újszerű működtetésével. Az épület szomszédságába megálmodták a Művészetek Házát, amely két éve épült fel, Ravasz Marián építész tervei alapján, s amely már különböző alkotóműhelyek, szimpóziumok, konferenciák rendezésére is helyet biztosít. Kiss Csaba úgy látja, a Művészetek Háza megnyitása az ő munkájukban is új dimenziókat nyitott meg, és meghatározó a galéria jövője szempontjából is. Az eredeti elképzelésüket, vagyis hogy egy magángalériát működtessenek Somorján, részben éppen a Művészetek Háza nyújtotta lehetőségek nyomán, azóta már – számukra is szinte meglepő módon – túlszárnyalták. Az At Home Gallery az induláskor kapott neve ellenére ma már sokkal több, mint egy „otthon galéria” – sokrétű tevékenységet folytató, a határokon túl is jól ismert kulturális központ formálódik egyre erőteljesebben Somorján. Egy olyan, a kortárs művészeteket – képzőművészetet, színházat, zenét – népszerűsítő kulturális központ, amelynek rendezvényeire szakmai berkekben is odafigyelnek és elismerően nyilatkoznak róla.

Kiss Csaba az eltelt hét esztendőre visszatekintve úgy véli, most kezd csak igazán érdekessé válni számukra az a munka (vagy talán inkább hivatás), amelybe annak idején belekezdtek. Egyre erőteljesebben kezdenek kirajzolódni azok az irányvonalak, amelyek mentén az At Home Gallery tevékenységét illetően a jövőben haladni szeretnének. Kiss Csaba egyebek mellett az évek folyamán kialakított, napjainkra hatékonyan működő nemzetközi kapcsolataikra is támaszkodva egyfajta összekötő kapocs, ha úgy tetszik, híd szerepét szánja az At Home Gallerynek, amelynek révén nem csupán a közép-európai régió, hanem Kelet- és Nyugat-Európa művészeinek is találkozási, együttműködési lehetőséget biztosíthatnának. Ennek egyik konkrét példája a Kultúra 2000 elnevezésű nemzetközi projekt, amelybe Magyarország, Románia, Szlovénia és Németország kulturális intézményei kapcsolódtak be, s amelyben Szlovákia képviseletében az At Home Gallery vesz részt.

Bár a jövőben a kortárs művészetek minél több ágának szeretnének teret biztosítani, a kezdetekhez hű maradva azért továbbra is fontos szerep jut majd itt a képzőművészetnek. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy amikor a tavalyi év legfontosabb eseményeiről, rendezvényeiről kérdezem Kiss Csabát, szinte kivétel nélkül képzőművészek kiállításait sorolja fel: a cseh Jiří Příhoda, a svájci Sigismond de Vajay és Liliane Csuka installációját, a cseh Josef Moucha, valamint a magyarországi Kerényi Béla és Kiss Péter fotókiállítását.

Idén sem kell sokáig várnunk az At Home Gallery újabb rendezvényére. Január 15-én – ugyancsak a Kultúra 2000 projekt keretében – szlovák, lengyel, magyar, német és szlovén képzőművészek érkeznek a Művészetek Házába, s a tíznapos nemzetközi alkotó munka eredményét a közönség is megtekintheti majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?