ArtFilm fesztivál értékekkel

Trencsénteplic. Idén is lesz ArtFilm, mégpedig június 18. és 22. között. Ahogy a fesztiváligazgató az ez évi szemle előtt tartott első sajtótájékoztatón elmondta, a filmkultúra, amelyet nem művelnek, olyan sorsra jut, mint a konyhakert, amelyet két éven át elhanyagolnak.

Trencsénteplic. Idén is lesz ArtFilm, mégpedig június 18. és 22. között. Ahogy a fesztiváligazgató az ez évi szemle előtt tartott első sajtótájékoztatón elmondta, a filmkultúra, amelyet nem művelnek, olyan sorsra jut, mint a konyhakert, amelyet két éven át elhanyagolnak. Ezzel arra utalt, hogy Szlovákia első önálló, főként a minőséget, az értéket prezentáló filmfesztiváljára csak szűkösen csordogál a pénz: akik tehetnék – szponzorokra gondolt –, nem igazán viselik szívükön ezt a mustrát, amellyel pedig Szlovákia jó hírét lehetne terjeszteni a világban. Ugyanis az ArtFilm tizenegy év alatt – idén lesz a tizenkettedik – elérte, hogy a filmes szakmában külföldön is presztízse van. Ezt jelzi, hogy a föld legtávolabbi pontjairól is küldik az alkotásokat a fesztivál három versenykategóriájába, az Art Fiction elnevezésűbe, amelyben egész estés fiktív dokumentum-, valamint játékfilmeket lehet benevezni, olyan munkákat, amelyekre a kísérletező megszólalás, az új vizualitás, a jövő filmnyelvének keresése jellemző. A tények szekcióban a kísérletező rövidfilmek, az Útonban pedig a diákfilmek versenyeznek. Az információs kategóriákban ez évben is megmaradnak a már hagyományosak, például az Artfilm ünnepe szekcióban a külföldi fesztiválokon díjazott egyes alkotások szlovákiai előbemutatóját tartják. A határhoz legközelebb elnevezésű szekcióban a szomszédos országok – Magyarország, Csehország és Lengyelország – filmterméséből válogatnak. A fesztiválközönség láthatja majd Antal Nimród legutóbb Cannes-ban díjat nyert alkotását, a Kontrollt. (Ez a Magyarországon igen magas nézőszámot elért, sikeres film később hazai mozijainkban is látható lesz.) Az egyes nemzeti filmművészeteket a szlovákiai közönséghez közelebb hozó szekcióban ezúttal a brazil kinematográfiát prezentálja az ArtFilm.

Bár az idei cannes-i mustrát világraszóló sztárparádé jellemezte, gazdasági okok miatt egy nappal megrövidítették. Egyelőre a trencsénteplici szemlét a költségvetés ilyen formában talán nem veszélyezteti, viszont olyan sztárparádét, mint a francia Riviérán, nem tud biztosítani, még csak hasonlót sem. Sőt látnivalóból is kevesebbet kínál, mint tavaly, amikor is százharminc filmet mutattak be, az idén csupán hetvenötöt. A fesztiválbizottság ezért is keresi az utakat, hogyan lehetne biztosabb alapokra helyezni, illetve népszerűsíteni az ArtFilmet. Ezzel magyarázható, hogy az idén nemcsak az eredeti helyszínen, hanem június 23. és 25. között Pozsonyban, a Mladosť moziban, a Múzeum filmklubban és a Hviezda kertmoziban is kínálnak válogatást a fesztivál programjába besorolt opusok közül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?