Aretha Franklin a legnagyobb énekes

ll

Minden idők legnagyobb énekesnének választotta a 2018-ban elhunyt Aretha Franklint a rangos amerikai Rolling Stone magazin. A 200-as listán sok a meglepetés, a legnagyobb vihart az kavarta a közösségi oldalakon, hogy hiányzik róla Céline Dion.

Az első helyeket soul és R&B énekesek uralják, Whitney Houston lett a második, Sam Cooke a harmadik.
„Minden határt túllép, hogy a listán nem szerepel Céline Dion, aki minden idők legjobb énektechnikájú előadója" –
írta a Twitteren Jamie Lambert producer és promóter.

A Rolling Stone a lista kísérőszövegében arra hívta fel a figyelmet, hogy mielőtt bárki kommentelni kezdene, legyen tisztában azzal, ez a legnagyobb énekesek listája, nem pedig a legnagyobb hangoké. „A tehetség lenyűgöző, a képesség páratlan" – írták.

Az első 10-be került Billie Holiday, Mariah Carey, Ray Charles, Stevie Wonder, Beyoncé, Otis Redding és Al Green. A rock and roll ikonjai közül Little Richard lett a 11. John Lennon a 12., Freddie Mercury a 14., Bob Dylan a 15., Prince a 16., Elvis Presley a 17., Frank Sinatra pedig a 19.

A listára (a 200. helyre) felfért az utóbbi másfél év egyik legnagyobb nem angolszász sikerelőadója, a spanyol Rosalía, akinek tavalyi albuma több éves összesítésben végzett előkelő helyen. Billie Eilish, a húsz év alattiak első számú kedvence a 198. helyzet szerezte meg, a BTS koreai fiúcsapat egyik tagja, Jung Kook pedig a 191. lett. Néhány további érdekes helyezés: 147. Barbra Streisand, 134. Axl Rose, 112. Ozzy Osborurne, 109. Roger Daltrey (The Who),100. Elton John, 86. Michael Jackson, 63. Robert Plant, 52. Mick Jagger, 22. Adele.

A Rolling Stone magazin szakújságírói 2008-ban is összeállítottak egy átfogó, a könnyűzene történetének egészét figyelembe vevő listát, de az csak 100 nevet tartalmazott. Az akkori névsorban szereplők közül sokan nem kerültek fel a mostani listára, például Tom Waits, Art Garfunkel, Rod Stewart, az Everly Brothers tagjai, Jerry Lee Lewis vagy Steven Tyler. Azon a listán Mick Jagger (16.) megelőzte Freddie Mercuryt (18.), az első helyen viszont szintén Aretha Franklin végzett, Ray Charles és Elvis előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?