Are You Free? – a szabad zene fesztiválja

Dunaszerdahely |

<p>Pénteken kezdődik az Az Are you Free? nemzetközi improvizációs zenei fesztivál, Szlovákia egyik legprogresszívebb zenei rendezvénye. A programban a free jazz kimagasló művelői kapnak helyet.</p>

A nyitókoncert helyszíne a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ moziterme, ahol pénteken este 20.30-tól a Tóth Viktor Tercett zenél. A műfaj egyik legsokoldalúbb és legelismertebb szaxofonosának játékát a dinamikus, mégis érzékeny, stílusokon átívelő, improvizáció-központú és spirituális töltetű kifejezésmód jelmezi. Folyamatosan új utakat keres, és pályafutása során számos világsztárral játszott együtt. Ezúttal a fiatal komáromi dobosfenomén, Hodek Dávid, valamint Lukács Miklós cimbalomművész száll be a közös zenélésbe. Az izgalmasnak ígérkező koncert után Miro Tóth kortárs egyfelvonásos videóoperáját vetítik le a vmk mozitermében. Az Oko za oko (Szemet szemért) című alkotás egy frissen leszerel hivatásos katona civil élethez való alkalmazkodásáról szól. A színhely Homonna, a főhős fokozatosan bejárja a várost, hogy vállalkozásának megfelelő helyet találjon. Ilyen módon konfrontálódnak a való élet és a katonalét emlékei. Előre rögzített monológok, vászonra vetített improvizált ének, a konkrét színhelyen gyűjtött hang- és képanyag, valamint színpadi játék látható-hallható a műben. Az alkotók a vezérelt improvizáció módszerével dolgoztak, de váratlan helyzetek is befolyásolták a végeredményt. A napot afterparty zárja az NFG klubban, Hank the DJ közreműködésével. Ugyanitt szombaton 13 órától workshopra várja az érdeklődő helyi zenészeket Grencsó István szaxofonos és fuvolista, a magyar avantgárd jazz meghatározó alakja. A formai változtatások mesterének tartják, improvizatív kísérletei mellett feldolgozott számtalan sztenderdet, az aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott rock- és etnózenét, újraértelmezte a magyar sanzonokat, sőt klasszikus zenébe hajló szvitet is komponált. A Grencsó Dream Team Community 20.30-tól koncertet is ad az NFG klubban.Az indiai zene kedvelői 18 órától a Vermes-villában a budapesti Calcutta Triót hallgathatják meg, a fesztivál off-programjaként, a Családi Könyvklub szervezésében. A trió 1976-ban alakult, vezetője, Kozma András a világhírű indiai szitárművész, Ravi Shankar egyetlen európai tanítványa, Szalai Péter pedig a szintén világhírű Ustad Alla Rakhától tanulta a tabla művészetét, és azt a több mint háromezer éves, kifinomult zenei rendszert, amely a világ legrégebbi, fennmaradt élő zenei nyelve. A Calcutta trió missziónak tartja ennek a nyelvnek a terjesztését, Európa számos országában koncerteznek, Indiában is több elismerést kaptak, Budapesten pedig 34 éve működtetik indiai zenei klubjukat. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?