Aranyglóbusz fekete háttérrel

Los Angeles.

Los Angeles. A legjobb musica-lek vagy vígjátékok mezőnyé-ből a Lady Bird, a drámák kö-zül pedig a Három óriásplakát Ebbing határában nyerte el a Golden Globe díjat a helyi idő szerint vasárnap este a Beverly Hilton Hotelben megrendezett ceremónián, amelyen a legnagyobb figyel-met a produkciókon és alko-tóikon kívül a szexuális zakla-tások elleni fellépés kapta.

A rendszerint színpompás gálán megjelent közönség, Hollywood krémje ezúttal feketébe öltözött, hogy jelezze szolidaritását a szexuális zaklatások áldozataival.

A hollywoodi filmipar befolyásos női szereplői a közelmúltban indították el Az idő lejárt! (Time's Up!) kezdeményezésüket, amely támogatást ígért az áldozatoknak. A mozgalom prominens tagjai, köztük Meryl Streep, Emma Watson és Michelle Williams a női és emberi jogok ismert képviselőit vitték magukkal a rendezvényre.

Csípős megjegyzések

Az idei díjszezon első nagy díjátadó gálájának házigazdája, Seth Meyers a Hollywoodot megrázó szexuális zaklatási botránnyal kapcsolatos csípős megjegyzésekkel és tréfákkal nyitotta meg a 75. díjátadót. „Jó estét hölgyek és maradék urak!” – ezzel a köszöntéssel üdvözölte az egybegyűlteket.

A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) a jubileumi ceremónián több mint két tucat filmes és televíziós kategóriában adta át díjait, vagyis az Oscar után a filmvilág második legrangosabb elismeréseit.

A legjobb filmrendező Golden Globe-szobrát Guillermo del Toro nyerte el A víz érintése című filmjéért. Az Oscar-díjra is jelölt mozi a hidegháborús Amerikában, 1962-ben játszódó, szokatlan tündérmese. A szigorúan őrzött kormányzati létesítményben takarítónőként dolgozó, magányos Elisa a külvilágtól elzárva él. Élete gyökeresen megváltozik, mikor munkatársnőjével felfedeznek egy titkos kísérletet és annak alanyát, egy különös, kétéltű lényt. A filmet a tavalyi, 19. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál közönsége már láthatta, a hazai mozik február 15-étől vetítik.

A nagy győztesek

A nagyjátékfilmes mezőny két győztese a Lady Bird és a Három óriásplakát Ebbing határában. Az előbbi – Greta Gerwig első önálló rendezése – a forgalmazó ismertetése szerint merész, új hangot üt meg, bravúrosan mutatja meg a humort és a pátoszt egy anya és tinédzser lánya viharos kapcsolatában. A Három óriásplakát Ebbing határában egy különös bosszú és egy nyomozás történetét meséli el. Miután hónapok óta hiába keresik egy fiatal lány gyilkosát, édesanyja vakmerő lépésre szánja el magát. Kibérel három óriásplakátot, melyeken provokatív üzenetet címez a rendőrfőnöknek. Ezt követően az anya és a helyi hatóság között egyre inkább elmérgesedik a helyzet.

A gálaesten a Három óriásplakát... a legjobb film díja mellé további szobrocskákat is begyűjtött. Martin McDonagh, a film író-rendezője megkapta a legjobb forgatókönyvért odaítélt díjat. A film női főszereplője, a meggyilkolt lánya igazságát kereső, dühös anyát alakító Frances McDormand, valamint férfi mellékszereplőként Sam Rockwell is díjazott lett.

A Lady Bird a főszereplő, Saoirse Ronan révén elnyerte a musical vagy vígjáték mezőny legjobb színésznőjének járó díjat. Ronan egy sacramentói kamaszt alakít, akinek elég feszült a viszonya az anyjával, ráadásul utolsó középiskolai éve is zaklatottan telik. A színésznő édesanyjának ajánlotta díját.

James Franco, A katasztrófaművész (The Disaster Artist) című vígjáték főszereplője és Allison Jenney, az Én, Tonya című fekete komédia női mellékszereplője is Aranyglóbusz díjas lett. James Franco – aki a Tommy Wiseau életéről készült vígjáték rendezője is – sokak szerint minden idők legrosszabb filmjének alkotóját alakítja A katasztrófaművészben. A színész a díjat átvéve a színpadra hívta Wiseaut is, akinek The Room című egykori munkája időközben kultfilmmé vált. Allison Janney, az Én, Tonya című film női mellékszerepéért vehette át a Golden Globe díjat. A filmben a műkorcsolyázó Tonya Harding édesanyját alakította, aki mindent elkövetett, hogy lánya bajnok legyen.

A legsötétebb óra című történelmi filmben a főszerepet játszó Gary Oldman a drámák mezőnyében vitte el a legjobb színészének járó díjat. Oldmant az Oscar-favoritok között is emlegetik Winston Churchill megformálásáért.

Fatih Akin, a legjobb

A legjobb idegen nyelvű filmek mezőnyéből a Fatih Akin rendezésében készült, német Aus dem Nichts vitte el a díjat mások mellett Angelina Jolie kambodzsai népirtásról szóló filmje, a favoritként emlegetett svéd film, A négyzet, valamint az orosz Szeretet nélkül elől. A török származású, Németországban élő rendező új opusa egy fiatal nőről szól, aki férjét és kisfiát is elveszítette egy terrortámadásban.

A legjobb animációs film díját a Disney-Pixar produkciójaként készült Coco kapta, amelyet az Oscar-díjra is esélyesnek tartanak az elemzők. A családi animációs film főhőse egy Miguel nevű fiú, akinek családja ősidők óta megveti a zenét, ő mégis arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz. Rejtélyes kalandokat megélve Miguel előtt megnyílik a holtak bámulatos és színes világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Az animációs mezőnyben egyebek mellett az egyedi technikával készült Loving Vincent volt versenyben a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók díjáért.

Új nap a horizonton

A gálán Oprah Winfrey befolyásos televíziós személyiség és üzletasszony a külföldi újságírók szövetségétől megkapta a Cecil B. DeMille-életműdíjat. A 63 éves Winfrey-t a közönség felállva ünnepelte. Köszönőbeszédében hangsúlyozta: ő az első fekete nő, aki átvehette ezt az elismerést, és reméli, hogy ez a gesztus hatással lesz a ceremóniát néző fiatal lányokra. „Új nap jelent meg a horizonton” – üzente nekik. A hollywoodi filmvilágot megrázó szexuális zaklatási botrányt érintve pedig arra biztatta a díjátadó nézőközönségét, hogy álljanak ki igazukért és mondják el, ami velük történt, mert ez a legerősebb eszközük a visszaélések felszámolására.

Az Aranyglóbusz díjakat gyakran emlegetik az Oscar előszobájaként. Az amerikai filmakadémia március 4-én tartja díjátadóját a hollywoodi Dolby Színházban. (MTI, tb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?