Anya-versek, melyekre szükségünk van

kp

A Vérehulló fecskefű a várandóságról és az anyává válásról szól, mindennek olyan oldalát tárva elénk, mely ritkán jelenik meg az irodalomban. Már csak azért sem, mert a kismamáknak nincs idejük arra, hogy verset írjanak. Kállay Eszter kötete azt az anyképet ássa alá, melyet egy férfiközpontú irodalom és társadalom teremtett meg bennünk.

Hogyan lehet elmesélni egy szülést és az anyává válás élményét? A közbeszéd jellemzően a végletek felől közelíti meg a témát. Életet adni egy csecsemőnek a legek netovábbja: a szülés pillanatát a fellegekbe emeljük, hiszen ez a legboldogabb, a legszebb, a legőszintébb dolog egy nő életében. Ezzel szemben, aki már szült, és ezt éppenséggel térségünkben, valahol itt, Közép-Kelet-Európában tette, az gyakorta homlokegyenest ellenkező tapasztalatokról számol be. Szülészeteinken olyan praktikák uralkodnak, melyek néhány évtizeddel maradnak el a modern szülészeti alapelvektől, a nők olyan bánásmódot kénytelenek megtapasztalni, mely a normál mindennapjainkat is megkeserítené – szüléskor pedig mindez a teljes kiszolgáltatottság állapotában éri őket. Ugyanígy az anyává válás, melyről szintén hajlamosak vagyunk fennkölten áradozni, sem kell, hogy zökkenőmentes folyamat legyen.

Hogyan lehet traumaoldó az irodalom? Elsősorban azzal, hogy a felszínre kerülnek azok a történetek, amelyek pátosz nélkül kezelik a szülést és az anyává válás folyamatát, és ezek kevésbé fényes oldalát is képesek érzékeltetni.

A szüléstörténetek, az anyává válás ilyen történetei még mindig kevéssé élnek bennünk. Bár az anya állandó irodalmi toposz, kevés jó szöveg készül az anyává válásról. Olyan, mely képes érzékeltetni a folyamat bonyolultságát, rámutatni azokra a nőket és anyákat érő tapasztaltokra és érzésekre, melyek akár ellentmondásosak is lehetnek. Arra, hogy az anyává válás számos nő életében vezet identitásválsághoz, és arra, hogy ezért az identitásválságért a társadalmi elvárások is felelőssé tehetők. Márpedig a társadalmi elvárások határozotan élnek bennünk: miközben a nőket az a tudat irányítja, hogy a gyereknevelés, a gondokodás az anya elsődleges (akár kizárólagos) feladata, kiesnek addigi életükből, lassanként láthatatlanná válnak.

Kállay Eszter kötete ezt az űrt tölti be. A Vérehulló fecskefű a szerző második verseskötete (2020-ban debütált Kéz a levegőben című kötetével). Kállay Eszter sajátos költői látásmóddal, kimagasló érzékenységgel tárja elénk várandósságát, szüléstörténetét és anyává válásának folyamatát, felvillantva az ezek mögött rejlő érzések bonyolultságát. A kötetet olvasva egyrészt újra megélhetjük saját tapasztalatainkat – ebben a tekintetben kijelenthető, hogy a kötet traumaoldó, gyógyító hatással bír –, vagy éppen megismerhetjük egy női énkép változásának a folyamatát.

A kötet versei három tematikus blokkba rendeződnek, melyek laza időrendi sorrendet követnek. Az első részben a várandóság és szülés témája kerül középpontba, a másik kettőben már a megszületett babához (is) beszél a költő, miközben vissza-visszautazunk időben, a szerző képzeletének prizmáján keresztül éljük át újra a szülés mozzanatait – olykor mintha az is felsejlene, hogy a valós történtek helyett hogyan lehetett volna. A versek döntő többségében a szerző egyes szám első személyben szólal meg, olykor pedig harmadik személyben, mintha kívülről látná önmagát. A költő többnyire szól valakihez. Van, hogy saját magához, mint például a ne érezd című versben (a címek kis kezdőbetűvel szerepelnek a kötetben): „a gerincérzéstelenítés, súlyos, ahogy leér / fémesen nehezíti el a hátad.” Többnyire azonban a magzatához és a már megszületett gyerekéhez beszél – „álmomban a tej, amit szívsz belőlem, tintakék” (tintakék) –, van, hogy a partneréhez – „mélyen beivódtunk egymás cselekvéseibe” (az elengedés biztonságos) –, megint máskor pedig nem egyértelmű, hogy kettejük közül kihez címezi a szavakat. Ez a kísérletező hangnem a címadó versben is izgalmas olvasati lehetőségeket tár elénk, melyben a költő a gyerekeit keresve, egyes szám első személyként szól egy meghatározatlan hallgatósághoz. Ebben a versben kiváltképp érződik annak ellentétje, hogy a beszélő egyrészt roppant személyes hangnemben beszél, gondolatai, összefüggései mégis felülemelkednek a személyes síkon, akivel univerzális húrokat pendít meg. Az identitásválság, amelyet Kállay Eszter elénk tár, az univerzális anyakép válsága is egyben.

Mi a női énkép válságának az okozója? Az anyaságnak vannak szép és megindító pillanatai, ehhez nem fűződik kétség Kállay Eszter könyvében. Az ilyen pillanatokat gyönyörű költői nyelvezettel festi le, mint például a mantra című versben: „a kontrakciók a madarak hangjának terjedéseként / érnek egyre közelebb, és hoznak téged egyre közelebb.” Azonban azok a mozzanatok a leginkább elgondolkodtatóak, melyekben felvillan a düh, melyet a költő nem tud, vagy nem akar leplezni. Várandósan tudatosítja, hogy „a testem közügy / nem vihetem ki úgy az utcára, hogy ne szóljon hozzám valaki. / Mindenki megnéz, és esküszik, hogy / fiú lesz, hogy éjjel fog megindulni, / hogy sok tejem lesz, hogy nem lesz / elég” (szívcsap). Ez a megbélyegzés még keményebben csapódik le rajta friss anyaként: „a tér szélén a katona mosolyogva biccent a kismamára, / a sarki bolt előtt egy bácsi boldogan látja, hogy a helyemen vagyok” – írja a láthatatlanok földje című versében. A vers következő sora a kötet talán legerőseb mondata, melyben a költő saját, egyben univerzális anyasorsát összegzi: „ilyen magasról még sosem estem le, hullottam át a láthatatlanok földjére”.

Az énkép válságának egyik fontos okaként bukkan elő újra és újra a versekben az írás nehézsége. A pályája elején álló költő kénytelen számot vetni azzal, hogy nem tud írni – legalábbis nem tud úgy írni, ahogy azelőtt. A ne add tovább című versben jelenik meg legerőteljesebben annak gondolata, hogy a gondoskodó anya szerepének betöltése mellett mennyire nehéz feladattá válik az írás, miközben az irodalomnak is felrója a hiányos anyaképet: „egymillió év, amely során nem született elég vers rólunk, akik / most is félálomban olvasnak, és olvasás közben szoptatnak, / pelenkáznak, mosnak, feltörölnek és vigasztalnak. / nekik üzenem, hogy a verseim / nem kifényesített tárgyak, / egészen mástól világítanak.”

Kállay Eszter kötetét olvasva arra döbbenhetünk rá, hogy a köztudat és az irodalmi szövegek idealizált anyakaraktere a férfiközpontú gondolkodásmód találmánya. Az idő, mint luxuscikk, melyet a szerzők „fényesítésre” – versek, szövegek finommá csiszolására – fordítanak, a férfiaknak adatik meg. Annál többet érnek a csiszolatlan anya-versek.

Kállay Eszter: Vérehulló fecskefű, Magvető Kiadó, 2023.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?