Alföldi Caesarja Brünnben

Öt napra harminc előadást kínál Brünn legnagyobb őszi rendezvénye, a Progresszív Színház Fesztiválja, amely szombaton kezdődött és szerdáig várja közönségét.Pilsen és Nyitra ugyancsak rangos színházi mustrája közé ékelődött be a brünni fesztivál, mely programját tekintve több zsánerből merít, és nem

Öt napra harminc előadást kínál Brünn legnagyobb őszi rendezvénye, a Progresszív Színház Fesztiválja, amely szombaton kezdődött és szerdáig várja közönségét.

Pilsen és Nyitra ugyancsak rangos színházi mustrája közé ékelődött be a brünni fesztivál, mely programját tekintve több zsánerből merít, és nem egy friss áramlattal szolgál. A Forman fivérek társulata a csodalámpás Aladdin meséjének egészen újszerű feldolgozását adja a közönségnek. Georges Méliés, a kinematográfia egyik jeles úttörőjének élettörténetét a trükkök, a varázslatok és a bűvészmutatványok lenyűgöző közegébe ültette a cseh Drak Színház. Az európai hírű HaDivadlo csapata Franz Kafka utolsó regényét, A kastélyt mutatja be. Václav Havel legismertebb egyfelvonásosát, a trutnovi sörgyárban játszódó Audienciát párosítja Samuel Beckett 1982-ben cseh kollégája tiszteletére írt Katasztrófájával a Divadlo u stolu társulata.

Erős a külföldi társulatok kínálata is. Az angol Menagerine színház Bloominauschwitz című produkcióját láthatja a közönség, amelyben James Joyce Ulyssesének főhőse, Leopold Bloom retteg a jövőtől. Az előadás a Brighton Fring Festival díjnyertes darabja. A Mestno Gledališče Ljublansko a Lüszisztratét hozza el Brünnbe, de musical formájában. A német Maxim Gorki Theater Mely Kiyak írónő monodrámáját, a napjaink törökországi eseményeit megidéző Lázadást vitte színre. Bertold Brecht drámáját, A hét főbűnt (Kurt Weill dalaival) a bécsi Volkstheater balettművészei mutatják be. Egyetlen színésznő és egy báb a szereplője a francia Théatre de la Massue Shakespeare bankett című előadásának, amelyben minden idők legjobb drámaírójának több tragédiája olvad össze.

Három előadását hozza el a németországi Theater Bremen. Csehov Cseresznyéskertjét, Agota Kristof Európa több színpadán bemutatott művét, A nagy füzetet és a Kanada legismertebb költő-énekese, Leonard Cohen művészete előtt tisztelgő I’m your mant. Nagy-Britanniából a Barbershoperából érkezik A három muskétás. De ez sem a már jól ismert színpadi változatban. Dumas remekét a capella adja elő négy szenzációsan éneklő színész. Balanchine, Nacho Duato, Hans van Manen és más jeles koreográfusok alkotásával a Bajor Állami Balett együttese, a Macbeth „tüzes és motoros”, szabad ég alatti változatával a lengyel Teatr Biuro Podrózy igyekszik meglepni a közönséget.

Három előadás képviseli Brünnben a szlovák színeket. A pozsonyi Aréna Tőkéje, amely Karl Marx „válogatott gondolatai” nyomán született Peter Lomnický megfogalmazásában, a Szlovák Nemzeti Színház pedig a II. Mojmírral és a Jóakaratúakkal utazik a fesztiválra. Ez utóbbi alapjául egy művelt SS-tiszt fiktív emlékiratai szolgáltak.

A magyar színeket a Vígszínház megdöbbentő aktualitásával gyorsan híressé vált Julius Caesarja képviseli a fesztiválon. „Shakespeare azt mutatja meg, hova vezethet, ha a hatalom és a nép kapcsolata totálisan félrecsúszik – így Alföldi Róbert, a darab rendezője. – Miféle veszéllyel jár, ha megszűnik a társadalmi párbeszéd, és a politikusok számára fontosabbá válnak önös érdekeik, mint bármi más. A drámában az ellenzék a köztársaság védelmére hivatkozva követi el sorozatos bűneit. Morálisan semmivel sem különbek a zsarnoknál. Nem véletlen a dramaturgia: Caesart a darab közepén megölik. A kérdés az: mi lesz azután?”

A politikusok hatalmi pankrációját örök időkre érvényesen megfogalmazó szerző művét friss fordításban (Fekete Ádám – Forgách András), El Kazovszkij hatalmasra növekedett nyolc mozgó kutyainstallációja előtt játsszák a színészek (Caesar: Hegedűs D. Géza, Antonius: Stohl András, Brutus: László Zsolt, Cassius: Hevér Gábor), „a végtelen szomorú szépsége” mellett „a mágikus sötétség rettenetét” is megidézve, ami az emberi lét leginkább meghatározó állapota. Itt, ebben az előadásban arctalan szürke massza a politikusok serege, a nép pedig, az istenadta nép nincs velük közvetlen kapcsolatban. Sörözgetve kommentálja a politikát, többre ugyanis nem képes, de az összeesküvők is megérik a pénzüket. Miután mindannyian belemártották a tőrjüket Caesar testébe, véres kezüket pedig a magasba emelik, tudjuk: ez a „színjáték” nem Rómában zajlik, hanem itt és most, köztünk.

Ma éppen Brünnben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?