Aki a virágot szereti...

A virágok születésétől haláláig elkísérik az embert, ősidők óta gyűjti őket, hogy magát, vagy környezetét díszítse velük. A virágajándék a barátság, az elfogadás és a szeretet jele.

A virágkötő azzal, hogy szép kompozíciókat alkot, fejleszti a közízlést A virágok születésétől haláláig elkísérik az embert, ősidők óta gyűjti őket, hogy magát, vagy környezetét díszítse velük. A virágajándék a barátság, az elfogadás és a szeretet jele. A virágkötészet olyan tevékenység, melynek során a dísznövénytermesztés által megtermelt virágokból, gyűjtött növényi részekből és ipari segédanyagokból kedvező esztétikai hatású kötészeti munkákat, pl. csokrokat, virágtálakat, koszorúkat hoznak létre. A virágkötő azzal, hogy szép kompozíciókat alkot, fejleszti a közízlést, részt vesz környezete esztétikai nevelésében. Az ízlésesen becsomagolt és díszített ajándéktárgyakkal, csokrokkal örömet szerezhetünk szeretteinknek. A virágkötészet feladatai közé tartozik, hogy az emberi sorsfordulókat, ünnepeket (pl. esküvő, karácsony, anyák napja, névnap, születésnap, temetés) szebbé, hangulatosabbá, ünnepélyesebbé, meghatóbbá, méltóbbá tegye.

Az 1950-es években Németországban megalakultak a virágkötő iskolák, melyek nagy hatást gyakoroltak a virágkötészet fejlődésére. E művészi tevékenység történetéhez hozzátartozik, hogy a XIX. század végén az eklektika korszakában a neobarokk makart csokor volt a jellemző, Hans Makart bécsi festő után, akinek képein a legkülönbözőbb virágokból összeválogatott, de már lazábban megkötött csokrokat lehetett látni. Ezeket vette át a virágkötészet.

Az 1990-es években az íves formák voltak terjedőben, a ragasztásos technika kiszorította a hagyományos drótozásos technikát.

Ebben a szakmában érezni kell a virágot A virágkötészetben napjainkban is megjelennek újabb és újabb stílusirányzatok, amelyek elemei megmaradnak, és beépülnek az újabb törekvésekbe. A változatos növényekkel és a mind magasabb szintű kellékekkel határtalan lehetőségei vannak a virágkötészet továbbfejlődésének. A dísznövénytermesztő és a kellékforgalmazó cégek évente új árut dobnak a piacra, ami sugallja a felhasználók körében az új irányzatokat, trendeket. A virágkötők egyéni stílusokhoz igazítva használják fel őket – mondta bevezetőjében a Karvai Mezőgazdasági Szaktanintézet és a Kertészeti Szakközépiskola igazgatónője, Varga Judit mérnök.

A nyitrai Agroinštitút által Karván szervezett tavaszi nemzetközi virágkötészeti versenyen az Éberhardi Mezőgazdasági Szaktanintézet, a Kassa–Barcai Mezőgazdasági Szaktanintézet, a Pöstyéni Kertészeti Szaktanintézet, a Pruskéi Mezőgazdasági Szaktanintézet, a Budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és a hazai (Karvai Mezőgazdasági és Kertészeti Szaktanintézet) 21 versenyzője állt asztalhoz, hogy a megadott 4 óra alatt két kategóriában versenyezzenek: tavaszi csokor vázában és fantáziakötészet.

Az ízléses csokrokkal örömet szerezhetünk szeretteinknekA szerző felvételei A vázacsokrokról annyit érdemes tudni, hogy az egyiptomiak házaikban a virágokat már tartóedénybe – vázába – helyezték. A rómaiak vázáikat rózsákkal, liliommal díszítették. Népszerűsége később sem csökkent, mint lakásdísz ma is megtalálható. Ezeket az egyszerű vázacsokrokat kézben állítjuk össze, majd a megfelelő vázába helyezzük. Készülhetnek egy-, kétnyári virágokból, évelőkből. A növényházi növények drágábbak ugyan, de egyedi szépségük lehetővé teszi, hogy már kevés számú virágból is mutatós csokrot köthessünk. Fontos, hogy a csokor méretéhez, színösszeállításához, formájához, stílusához megfelelő vázát válasszunk!

A fantáziakötészet nem foglal magába egységes stílust. A fantáziának bő teret enged a virág, a vágott zöld és a forma megválasztásánál. Egy elrontott, valamilyen stílusban megkötött csokor nem fantáziacsokor! Ennél a kötészeti stílusnál is meg kell teremteni a forma, a virág, a felhasznált vágott zöld formai és színbeli összhangját. Nemcsak a különleges virágokból, hanem a közismertekből is köthetünk fantáziacsokrokat.

Mivel a virágkötők fantáziája, alkotóvágya végtelen, a kísérletezők, az új utat kezdeményezők alkotásaiban éppúgy érvényesülhetnek a virágkötészet törvényszerűségei, mint a többi stílusban. Arányosnak, mutatósnak kell lenniük, nem hiányozhat belőlük sem a súlypont, sem a meghatározott vonalak! A csokroknak, kompozícióknak különlegesnek, meghökkentőnek és érdekesnek kell lenniük, a kísérletezések során fantáziadús és kreativitást tükröző, exkluzív tulajdonságokkal rendelkező készítmények születhetnek.

S születtek is, hiszen a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt. Végül az első helyen a pöstyéni, a másodikon és a harmadikon az éberhardi versenyző győzött. Csapatban is az Éberhardi Mezőgazdasági Szaktanintézet szerezte meg a győzelmet, a Pöstyéni Kertészeti Szaktanintézet és a Kassa–Barca Mezőgazdasági Szaktanintézet előtt.

A nemzetközi tavaszi kötészeti versenyt a szervező intézet szakdolgozója, Süttő mérnöknő értékelte, aki beszédében rámutatott arra, hogy az emberiség virágélménye oly mélyről jövő és egyetemes kapcsolat, hogy a földkerekség bármely részén, bármely nép, a legkisebb törzs szokásai szerint is a virágajándékozás, a virágba öltözés a jóindulat, a barátságosság, a tiszteletadás ünnepélyes gesztusa. Ebben a szakmában a gyakorlat a legfontosabb: érezni kell a virágot!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?