Ahol nincs feloldozás – csak bűntudat

A Komáromi Jókai Színház ma este 19 órakor mutatja be Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációját.

A Komáromi Jókai Színház ma este 19 órakor mutatja be Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij A Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációját. Az előadás már évek óta szerepelt a színház tervei között, de Martin Hubának a Szlovák Nemzeti Színház prózai társulata igazgatói funkciójába való kinevezése miatt el kellett halasztani a bemutatót. Most azonban olyan előadás született, melyre nézőnek és színésznek egyaránt érdemes volt várnia.

A Komáromi Jókai Színház előadása – mely Martin Huba színpadi adaptációja alapján készült – egy kicsit más oldalról közelíti meg a történetet. Mellőzi a mű szláv-orosz jellegzetességeit, s a mában, az „itt és most”-ban próbál megszólalni.

Dosztojevszkij monumentális regényét a teljesség erejével nem lehet színpadra állítani. A komáromi előadás sem erre törekszik, sajátos dramaturgiával jeleníti meg a Karamazov család tragédiáját. Az előadás helyszíne egy halotti tor, ahol a család tagjai megpróbálják rekonstruálni az apagyilkosságot, kideríteni, ki ölte meg az öreg Karamazovot. A történések szilánkjait múltból jelenbe ugrálva próbálják egymáshoz illeszteni, de nincsenek válaszok – csak kérdések. Nincs feloldozás – csak bűntudat.

Martin Huba rendező mellett a stábban felvonult a szlovák színházi elit: a díszletet Jozef Ciller, a jelmezeket Milan Čorba tervezte (aki hosszú ideig volt a Pozsonyi Színművészeti Főiskola rektora), a koreográfia Juraj Letenay munkája (aki a Pozsonyi Színművészeti Főiskola dékánja).

A darab szereplői: Ropog József (öreg Karamazov), Tóth Tibor (Dimitrij), Mokos Attila (Ivan), Olasz István (Aljosa), Hajdú László (Szmergyakov), Holocsy Katalin (Grusenyka), Szvrcsek Anita (Katyerina), Tóth Krisztina f. h. (Liza), Horányi László m. v. (Bíró), Németh István (Kocsmáros), Bernáth Tamás (Lengyel), Tyukodi Szabolcs (Perchotyin). (jsz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?