A világ legrosszabb operaénekesnője

New York. Dokumentum-játékfilm készül minden idők legrosszabb operaénekes-nőjéről. Florence Foster Jenkinsről.

New York. Dokumentum-játékfilm készül minden idők legrosszabb operaénekes-nőjéről. Florence Foster Jenkinsről. A főszerepet a világhírű mezzoszoprán, Joyce DiDonato kapta.

Ez lesz Joyce DiDonato első filmszerepe, a forgatás már januárban megkezdődik.

Az 1868 és 1944 között élt Florence Foster Jenkins New York-i örökösnő volt, aki rendkívül elszántnak, de legalább annyira tehetségtelennek bizonyult az operaéneklésben. Hiába énekelt szörnyen, híján volt minden gátlásnak. Az 1920-as évektől bárhol járt, híre megelőzte őt: fellépéseire nagyon sokan voltak kíváncsiak a felső tízezerből, minden bizonnyal azért, mert annyira rosszul énekelt, hogy mindenki hallani akarta. Szenzációvá vált, repertoárjába még az Éj királynőjének áriáját is felvette A varázsfuvolából. Utolsó koncertjét 1944-ben tartotta a zsúfolásig megtelt a Carnegie Hallban, azóta is ez fellépés a patinás hely történetének legbizarrabb rendezvénye.

A Sing this! című dokumentum-játékfilmet Ralf Pleger rendezi, és várhatóan még idén novemberben bemutatják.

Joyce DiDonato, aki albumaival számos rangos díjat elnyert, és a leghíresebb operaszínpadokon tündököl, hangsúlyozta, semmiképp sem akar gúnyt űzni Jenkins emlékéből. „Sokkal inkább az a szándékom, hogy bemutassam bohókás, szenvedélyes világát, amelyben az éneklés volt a legfőbb, és az az iránti elszánt vágya uralt mindent, hogy úgy daloljon, mint egy madár” – írta saját honlapján írta a koloratúra királynőjeként emlegetett szoprán.

A dokumentumfilmes részekben az opera világának köztiszteletben álló szakértői, valamint olyan New York-iak is megszólalnak, akik még hallották Jenkinst élőben énekelni

Florence Foster Jenkins történetéről egyébként magyjátékfilm is készül, Stephen Frears rendezésében és a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep főszereplésével. Minden idők legrosszabb operaénekesnőjének odaadó férjét és féltő menedzserét Hugh Grant alakítja, a film pedig a Florence címet kapta. A forgatás májusban kezdődik Londonban. (MTI, juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?