A temetetlen halott – Nagy Imre naplója

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódóan tartották Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendező Nagy Imre néhai miniszterelnök életéről szóló filmjének az országos premierjét.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához kapcsolódóan tartották Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendező Nagy Imre néhai miniszterelnök életéről szóló filmjének az országos premierjét.

Az archív felvételekkel kiegészülő, Nagy Imre önéletrajzán, felszólalásain, cikkein, levelein, bírósági vallomásán alapuló magyar–szlovák–lengyel koprodukcióban készült nagyjátékfilm a tervek szerint 20–25 kópiában kerül a mozikba.

A temetetlen halott című alkotásban Nagy Imrét a lengyel Jan Nowicki személyesíti meg, aki Ujlaki Dénes hangján szólal meg.

„Ajánlom ezt a filmet a fiataloknak” – olvashatók Mészáros Márta szavai a film bevezető kockáin, majd a következő felirat tudatja: Nagy Imre és családja kivételével a szereplők valamennyien kitalált személyek.

A film kezdő és záró képsorain két fiatalt látni a temetőben: napjainkban keresik a 301-es parcellát, majd virágokat helyeznek el Nagy Imre (1896–1948) sírjánál.

Szintén keretet alkot az a két képsor, amelyben az egykor halálra ítélt miniszterelnök lányát, Nagy Erzsébetet megszemélyesítő Horváth Lili választ gépel 1987-ben azoknak, akik apja rehabilitálásának kezdeményezésére kérték.

„Csak attól félek, azok fognak rehabilitálni, akik elárultak” – idézi fel apja szavait. A film első fele a hajdani eseményeket mutatja be a történések ábrázolása és visszaemlékezések alapján, míg a második a börtönben töltött hónapokról szóló lélektani dráma.

A képek a népi demokratikus államrend ellen irányuló szervezkedés és hazaárulás vádja alapján tartott bírósági tárgyaláson túl azt is ábrázolják, hogy a fogság tizennégy hónapjában meggyőződése és a családjáért érzett aggodalom mellett mi tartotta a lelket Nagy Imrében: a fény, a hangos visszaemlékezés, egy piros szirmú cserepes virág, az írás.

A filmben többször is megjelenik egy kis textilzacskó, amelyben Nagy Imre az édesanyjától kapott somogyi földet őrizte, és amely aztán kivégzésekor, az akasztófa alatt szemüvegével együtt kiesett a kezéből.

Archív felvétel látható egyebek mellett az 1956. október 23-i forradalmi eseményekről, továbbá Nagy Imre holttestének 1989-es kihantolásáról. Kádár János, az MSZMP KB későbbi első titkára csak archív képeken jelenik meg.

A tavaly nyáron kezdődött forgatás során a jelenetek többségét a váci börtönben, a Fővárosi Katonai Ügyészség és Bíróság épületében, a Parlamentben, a Balaton-felvidéken, míg a Romániában játszódókat Szlovákiában rögzítették.

A film főbb szerepeit Moór Mariann, Csuja Imre, Csankó Zoltán, Kováts Adél, Cserhalmi György, Mácsai Pál, a szlovák Petra Lángová, Csányi Sándor, Kulka János, Andorai Péteralakítja.

A forgatókönyvet Mészáros Márta és Pataki Éva írta, a dramaturg Jancsó Miklós és Gizela Mihalíková, az operatőr Jancsó Nyika, a zeneszerző Zygmunt Koniezny. A szakértő-konzultáns Nagy Erzsébet és időközben elhunyt férje, Vészi János, valamint Rainer M. János történész volt.

A korábbi közlések szerint a film költségvetése hozzávetőleg 320 millió forint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?