A teknőscsalád bája

Végtelenül egyszerű a története A vörös teknős című animációs filmnek. Szövegmentes – se narráció, se dialógusok nem erősítik.

Végtelenül egyszerű a története A vörös teknős című animációs filmnek. Szövegmentes – se narráció, se dialógusok nem erősítik. Mégis intenzív és hatásos: egyrészt a látványnak, másrészt annak köszön-hetően, hogy a rajzolt környezetben (és a figurák gesztusaiban) mély, tiszta, humánus érzelmek és örök értékek vannak jelen.

Nincsenek A vörös teknősben izgalmas trükkök, pompázatos akciók, elképesztő fordulatok, nem hevíti a hangulatát felkorbácsoló zene – muzsikája visszafogott, mégis feszül benne a virtuozitás, abszolút illeszkedik a látványhoz. Hömpölygően lassú a film minimálisra redukált eseménysora, ami azzal indul, hogy egy fiatal, hajótörést szenvedett, alélt férfit lakatlan szigetre vetnek a viharos tenger felkorbácsolt hullámai. Ezeregy kalandfilmben láttuk már ezt, ezeregyszer feldolgozták a lakatlansziget-történetet. A folytatás itt is az, mint másutt; a hajótörött, miután felfedezi a szigetet, megpróbálja valamilyen módon elhagyni vízzel körülölelt lakóterét – kézenfekvő, hogy tutajt tákol. A vörös teknős hőse is ezt teszi, többször is próbálkozik, újabb és újabb tutajjal vág neki az óceánnak, de egy ponton mindig történik vele valami, ami miatt visszakényszerül a partra. A megoldás itt is majdnem az, mint ami másutt, de csak majdnem. Ez a rokonszenves hajótörött is (mert általában rokonszenvet ébresztők, hogy együtt érezzünk velük) megpróbál hosszú magányra berendezkedni a változatos növényvilágú szigeten. Ez a férfi mégis szerencsésebb hasonló sorsú társainál, mert megismerkedik és különös viszonyt alakít ki a teknősökkel. Ez a viszony és annak váratlan, meglepő alakulása – különleges szimbolikájával történő kibontása – adja a film báját.

Michael Dudok de Wit holland rendező 2000-ben az Apa és lánya című rövidfilmjéért Oscar-díjat kapott. Idén A vörös teknőst is jelölték az amerikai filmakadémia díjára, de lemaradt a szoborról. A cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában viszont különdíjban részesült. Nem véletlen, Dudok az animáció európai és japán hagyományát vegyítve káprázatos gyöngyszemet alkotott az élet örök körforgásáról, szívszorítóan ábrázolva a természet és az ember kapcsolatát. Ámulatba ejtő a szín- és formahasználat – magyar művészeknek is köszönhetőn. Varázslatos és hatásos a vetülő árnyékoknak, az ember mozgásának, az általa hagyott nyomoknak, a természet alakító erejének ábrázolása. A megindító érzelmi töltettel, a nem mindennapi szerelmi motívummal és családképpel, valamint a mívesen kidolgozott képekkel lélekemelő vizuális költészetet teremtettek A vörös teknős alkotói.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?