A tavaszi fáradtság ideje

A tavasszal együtt megjön a fáradtság, s legtöbben szenvedünk, nyúzottnak érezzük magunkat, keringési problémáink vannak, hajlamossá válunk a meghűlésre, sőt még a depresszióra is. Majdnem mindig téli nyűgeinket szenvedjük meg: a mozgás, a levegő és a napfény hiányát, a túl sok evést, alkoholt és dohányzást.

A tavasszal együtt megjön a fáradtság, s legtöbben szenvedünk, nyúzottnak érezzük magunkat, keringési problémáink vannak, hajlamossá válunk a meghűlésre, sőt még a depresszióra is. Majdnem mindig téli nyűgeinket szenvedjük meg: a mozgás, a levegő és a napfény hiányát, a túl sok evést, alkoholt és dohányzást. A következőkben összefoglaljuk, hogyan tehetjük újra frissé magunkat.

1. Ne aludjunk túl sokat

Reggelenként olyan fáradtan ébredünk, hogy legszívesebben megfordulnánk és tovább aludnánk? Ne tegyük! Mert így a keringésünk, mely a télben ernyedtté vált, még több problémát fog okozni. Ha szól a vekker, először is alaposan nyújtózkodjunk ki az ágyban, aztán lábunkkal kerékpározzunk egy kicsit. Majd meglátjuk, utána sokkal könnyebb a felkelés. A mély be- és kilégzés vagy egy pár perces torna a nyitott ablak előtt, a masszázs és a hideg-meleg váltózuhany felélénkíti a vérkeringést, és elűzi a reggeli levertséget.

2. A napfény felkelti az életerőt

Naponta 15 percre menjünk ki a napra. Ennyi kell ahhoz, hogy felélénkítsük a D-vitamin-képződést és az egész anyagcserét, hogy a hangulatunkat felébresszük, és a bőrünket fokozatosan hozzászoktassuk a fokozódó UV-sugárzáshoz.

3. Okozzon örömet a sport

Mozogjunk, amennyit csak tudunk a friss levegőn. Nem kell feltétlenül tökéletes sportprogramokat lebonyolítanunk. A túlterhelés többet árt, mint használ. Lassan, de állandóan fokozzuk fizikai terhelhetőségünket (kocogással, sétálással, tenisszel, túrázással, úszással vagy kerékpározással). És ügyeljünk arra, hogy az edzés örömet okozzon. Csak így élénkül meg optimálisan a szívünk és a vérkeringésünk.

4. Csak egy kis odafigyelés

Különösebb időigény nélkül is sokat tehetünk keringésünk felélénkítése érdekében:

Felejtsük el a liftet, menjünk fel gyalog az emeletre, idővel gyorsíthatjuk is a lépteinket.

Hancúrozzunk a gyerekekkel vagy a partnerünkkel, míg el nem fogy belőlünk a szusz.

Ne autóval menjünk vásárolni, hanem gyalog.

Ha leugrunk a közértbe, vagy sétálni megyünk, lépkedjünk egyre gyorsabban. Tervezzük meg: öt perc alatt a péknél vagyok, vagy tíz perc alatt elérem az erdő szélét.

A konyhaszekrényben tegyük felülre a kávét, alulra a kávéfőzőt. ĺgy mindig ki kell nyújtóznunk és le kell hajolnunk.

Ablakpucolás, porszívózás, felmosás közben tudatosan eddzük az izmainkat.

5. Az egészséges étkezés új erőt ad

Ha eddig nemigen törődtünk az egészségünkkel, és fel is szedtünk némi zsírpárnát, most különösen ügyeljünk a teljes értékű táplálkozásra: a tavaszi étrend elengedhetetlen tartozékai a teljes őrlésű gabonafélék és a sovány tejtermékek, a friss zöldség, a saláták, a gyümölcsök és a sovány hús (különösen a szárnyasok). Az elkövetkező időkben kerüljük a bőséges, zsíros táplálkozást, az alkoholt, az édes vagy sós nyalánkságokat.

6. A fokhagyma és a zab

Együnk naponta zabpelyhet vagy -korpát (müzliben, kásában). Olyan anyagokat tartalmaz, melyek javítják a közérzetünket, élénkítenek. A fokhagyma kitűnő szer fáradtság ellen. Naponta legalább három gerezdet együnk meg. Aki ezt nem vállalja, fokhagymatablettákat is szedhet (ügyelve persze a fokhagyma-hatóanyagok magas adagolására).

7. Csodát tesz az ugrókötél

Az ugrókötelezés erősíti a szívet, a keringést és a tüdőt. Javítja a légzést és a szervek vérellátását, erősíti az izmokat. A nők fizikai teljesítőképességüket egy hónap alatt 25 százalékkal fokozhatják, ha naponta öt percet ugróköteleznek (két perc ugrálás után egy percnyi pihenőt tartva).

8. A pitypang salaktalanítja a szervezetet

A tél során elfáradt szervezetünkben felhalmozódott salakanyagok eltávolítása érdekében sokat kell innunk (kb. két liter folyadékot naponta). Legjobb a pitypang- vagy a csalántea, illetve -lé. A zsurlótea is jó vízhajtó, és kovasavtartalmánál fogva erősíti a szöveteket is.

9. Gyors segítség: a magnézium és a vitaminok

Ha sehogy nem tudjuk leküzdeni a tavaszi fáradtságot, célszerű vitamin- és magnéziumkészítményeket fogyasztanunk. És megérdeklődni a háziorvostól, nincs-e hiánybetegségünk, illetve nem keringési betegség bénítja-e meg a szervezetünket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?