Kultúra

A szlovákiai magyarok is megtartják a magyar kultúra napját

Szlovákia magyarok lakta településeinek jelentős részén, több tucat helyszínen tartanak ünnepi rendezvényeket a magyar kultúra napja - január 22. - alkalmából.
MTI

2016. január 22. 15:53

A pénteki felvidéki ünnepi rendezvények sorából kiemelkedik a hagyományosan nagyszámú érdeklődőt vonzó dunaszerdahelyi ünnepség, amelyen mások mellett Vadkerti Imre, a Dunaág Néptáncműhely és a Kicsi Hang verséneklő együttes is fellép. A Pázmaneum Polgári Társulás és a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ társszervezésében megvalósuló programot este tartják a VMK színháztermében.

Kassán és Révkomáromban szombaton is lesz jelentősebb érdeklődésre számot tartó ünnepi rendezvény: Kassán, a Thália Színház Márai Stúdiójában a Vox Mirabilis Kamarakórus ad hangversenyt, Révkomáromban pedig a Duna Menti Múzeum dísztermében tartanak színes ünnepi műsort Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke részvételével.
   
A füleki Városi Művelődési Központban vasárnapig zajlik rendezvénysorozat Ismerjük meg egymást! mottóval. A szervezők a magyar közönség mellett a szlovák érdeklődőket is szeretnék megszólítani. A programban egyebek mellett színházi előadás, táncház, lemezbemutató szerepel. A program fénypontja egy operettgála lesz Pitti Katalin vendégszereplésével 24-én.
    
A magyar kultúra napja alkalmából a Felvidéken tartott legnagyobb rendezvényt vasárnap délután rendezik Galántán. A Csemadok Országos Tanácsa és Galántai Területi Választmánya által összeállított emlékműsornak a helyi művelődési központ ad otthont, az ünnepség keretében adják át a Csemadok Életmű Díjat, a Csemadok Közművelődési Díjat és a Gyurcsó István-díjat. Az ünnepségen a magyar kormány nevében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkára mond köszöntőt.

Önnek ajánljuk

Kalmár kisfiának ajánlotta álomgólját Vida Kristopher

Danko elszabadult, és mindenkit kiosztott

A péceli Ráday-kastély fájdalmas múltja

Párkány: sportnap kerékpártúrákkal és barangolással a Burda-hegységben

Vonat gázolt halálra egy 58 éves férfit

A vers mint szellemi kihívás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?