A szívtipró csellista végre hozzánk is elér

dd

Július 24-én a pozsonyi Tipos Arénában, lánykori nevén az Ondrej Nepela jégstadionban lép fel világbajnok nagyzenekarával Hauser, a cselló rocksztárja, akire minden kolléga irigykedik – teljes joggal. Elmondom, miért.

Kezdetben volt a 2Cellos duó, amelynek egyik tagja, Stjepan Hauser úgy gondolta, önállóan is boldogul, sőt a keresztnevét is nyugodtan elhagyhatja, és akár mezítláb is csellózhat Hauser néven. Videóival tele voltak a közösségi oldalak a koronavírus-járvány alatt, ekkor alapozta meg rajongói bázisát, ami – ismerjük el – zseniális ötlet volt, hiszen gyakorlatilag mindenki otthon ült, így sokan felfigyeltek rá. A felfigyelés fontos faktora volt, hogy Hauser zavarba ejtően jóképű. A hölgyeket tíz másodperc alatt meghódította, a férfiak pedig általában oda mennek szórakozni, ahová a párjuk menni akar – például egy Hauser-koncertre. (Ez nem légből kapott információ, több felmérés igazolja, hogy a párok hölgy tagjai gyakrabban keresgélnek a kulturális programok között, mint a férfiak).

Ez a horvát szívtipró még mindig csak 38 éves. Hozzám sajnos túl fiatal, és a zenei ízlésem is teljesen más, de megemelem kalapom előtte, mert a számadatok nem hazudnak: jelenleg 10 millióan követik őt a Facebookon, 3 millióan az Instagramon, a YouTube-on pedig tizenegy milliós letöltést érnek el a klipjei.

Hauser stábja egyébként annyira bátor, hogy a tavaly óta zajló világturné teljes koncertanyagának többkamerás, profi felvételét kitették a YouTube-ra, azaz megnézhetjük, mi vár ránk július 24-én. És bizony tényleg lehengerlő, amit látunk. Lehet csekkolni, milyen egy profi show-műsor, remek nagyzenekarral és olyan új fejlesztésű, hordozható csellóval, amellyel Hauser ki tud menni a közönség közé a koncert vége felé, hogy a Waka Waka dallamaira megtáncoltassa a teljes nézőteret. Az est folyamán elhangzanak híres filmzenék (A keresztapa, Titanic, Trónok harca), musicalslágerek (Az operaház fantomja) és világslágerek (Despacito, La Isla Bonita, Volare, Hallelujah), egyik hangulatból a másikba csöppenünk az érzelmek hullámvasútján.

Látszik, hogy minden mozzanat meg lett tervezve, mégis olyasfajta spontaneitás érzését keltik a zenészek, mintha minden ott és akkor születne. És még egy fontos dolog eszünkbe juthat: egy kis ország, amely Európán belül sem nevezhető zenei nagyhatalomnak, prezentálni tud egy abszolút világsztárt. Hauser ma Horvátország első számú zenei nagykövete, aki több generációra is képes hatni, igazi közösséggé forrasztva a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből érkező nézősereget.

Mondhatnak bármit a szigorú kritikusok (hogy hősünk minden műnek csak a fő dallamát játssza, a többit a zenekar teszi hozzá, hogy ez inkább cirkusz és színészet, mintsem zenei virtuozitás, hogy népszerű melódiák szárnyán emelkedik magasba), Hauser kétségkívül egy jelenség, aki emberek millióira hat, és ott az ujja a kor ütőerén. Ezt a projektet bármelyik csellista kitalálhatta volna, de ő találta ki, még a 2Cellos tagjaként.

Képzelem, mekkora az irigység a szakmán belül – sőt, részben tudom is, mert kiveséztük a jelenséget pár itteni csellistával. A közönség viszont még azt is elfogadja, hogy Hauser a „Rebel With a Cello”, vagyis egy lázadó csellista. Ez a címe a tavaly óta zajló világturnénak, amely végre hozzánk is elér. Az ilyesfajta hangszeres lázadásról nekem inkább a finn Apocalyptica jut eszembe, akik annak idején, mindenki megdöbbenésére, Metallica-számokat írtak át négy csellóra. De hát egyrészt hol vannak ők ma már, másrészt sokkal kisebb szeletet hasítottak ki a tortából, mint Hauser, aki mindenki számára emészthető produkciót prezentál. És zavarba ejtően jóképű. De ezt már talán mondtam…Azt viszont még nem, hogy a vérprofi stáb 90 százaléka magyar, és azt sem, hogy Hauser nemrég becsekkolt a Virtuózok című magyar komolyzenei tévés vetélkedő zsűrijébe. A műsor egy saját fejlesztésű, kiváló projekt, nem véletlen, hogy Placido Domingo is felkarolta. Hausernek azért is jár a pont, hogy a Virtuózokkal való közös munka mellett egy alapítványt is létrehozott, amely tehetséges gyerekeket segít a zenei tanulmányaik folytatásában.

dd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?