A színpompás amarillisz

Az amarillisz, más néven hölgyliliom tél végén, kora tavasszal jelenik meg a virágüzletek kirakataiban. Többnyire csak áhítattal csodáljuk, de nem merjük megvenni, mert nem bízunk benne, hogy az újravirágoztatás sikerül-e.

Az amarillisz, más néven hölgyliliom tél végén, kora tavasszal jelenik meg a virágüzletek kirakataiban. Többnyire csak áhítattal csodáljuk, de nem merjük megvenni, mert nem bízunk benne, hogy az újravirágoztatás sikerül-e. Pedig minden különösebb szakértelem nélkül évről évre virít, ha a gondozást az itt leírtak szerint végezzük.

A hölgyliliom (Hippeastrum vittatum) Dél-Amerikából származik. A kereskedelemben a legkülönbözőbb változatok kaphatók: fehér, rózsaszín, narancs, tűzpiros, valamint bordó színekben egy száron több, hatalmas tölcséres virággal. Nálunk amarillisz néven közismert, így a továbbiakban ezt használjuk mi is. Nemesítésével elsősorban Hollandiában foglalkoznak, hagymáját nagy mennyiségben terjesztik és exportálják szerte a világba. Egy-egy virág nyolc-tíz napig nyílik, de a növény hagymája tíz-tizenkét évig is él, és gondos kezelés mellett évenként rendszeresen virágzik.

Az ajándékba kapott vagy vásárolt amarilliszt lehetőleg világos helyen (de nem tűző napon) normál szobahőmérsékleten tarthatjuk. Fűtetlen szobában, hűvös verandán ugyan tovább tart, de ott ki látja? Mérsékelt öntözést igényel.

Elvirágzás után

A virágfejet le kell vágni, mivel a termésérlelés gyengítené a hagymát. Az üreges szárat pedig meghagyjuk addig, amíg elszárad, mivel abból is tápanyag jut vissza a hagymába. A virágszár elsárgulása után fokozatosan elvonjuk a növénytől a vizet, és átültetjük az amarilliszt friss földbe úgy, hogy a hagyma lehetőleg kiálljon. Nyár folyamán a szabadban tarthatjuk – erkélyen, teraszon, vagy ha van kertünk, félárnyékos helyen cserepestől kisüllyesztve. Mérsékelten öntözzük, két-három hetenként tápoldattal „hizlaljuk” a hagymát! Augusztus végétől megkezdjük a növény visszahúzódtatását, ekkor már csak éppen annyi vizet adunk, hogy fokozatosan sárguljanak a levelek. Amikor a visszahúzódtatás megtörtént – ez körülbelül szeptember második fele – a növényekről letisztítjuk az elpusztult leveleket, és cseréppel együtt tizennyolc-húsz fokos helyen pihentetjük. E nyugalmi időszakot nem szabad öntözéssel megzavarni, azért némi nyirkos környezetről gondoskodjunk, nehogy a hagyma teljesen kiszáradjon.

Újravirágoztatás

Amikor ismét virágoztatni akarjuk, a hagymát tápdús földbe ajánlatos ültetni (a kívánt virágzás előtt kb. hat héttel). Előtte azonban a következő módon készítsük elő a hagymát: nedves csávázás — gombaölő szerrel való kezelés – meg a száraz gyökerek eltávolítása után friss komposztföld és perlit keverékébe ültetjük úgy, hogy a felső harmada kiálljon a földből. Tartsuk jó meleg helyen – de egyelőre öntözés nélkül – mindaddig, míg a hagyma oldalán megjelenik a virágbimbó! A bimbó soha nem nő középen, ott majd levelek hajtanak ki. Tehát a virágszár megjelenése után kezdjük el öntözni! Jó, ha az egész cserepet vízbe állítjuk, hogy a föld lehetőleg jól átnedvesedjék. Ezután már rendszeres öntözésre van szükség. (méri)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?