A Szepességről a Magyar Televízióban - a szepsi Bartók Csaba filmje

<p>Az MTV Átjáró műsora egy tudományos konferenciára kapott meghívást a Szepességbe. A stáb tagjai a résztvevőkkel és meghívottakkal együtt idézték fel annak a vidéknek a történelmét, ahol évszázadokon keresztül három nép élt békében.</p>

Szepességet napjainkban Szlovákia kincses ládájának is nevezik. Egykori gazdagsága, az ott élők műveltsége, természeti és épített öröksége a vidéket egyedivé tette a királyi Magyarország területén. Az örökösök sokáig rosszul sáfárkodtak e kinccsel, a hajdani lakók kihaltak, vagy kényszer hatására hagyták el szülőföldjüket. Bizony, az egykori német ajkú cipszerek, magyar, vagy talán csak elmagyarosodott polgárok már csak mutatóban maradtak itt. Nehéz kimondani, de a közel 20 000 lakosú Késmárkon ma nem haladja meg a félszázat azok száma akik még beszélik a magyar, vagy a szepességi szász, a cipszer nyelvet.
„Gyakran hivatkozunk az Európai Unióra, s mi felvidékiek nem is gondolunk arra, hogy szepességi elődeink megvalósították már saját kis Európájukat – osztja meg gondolatait a stábbal Rácz Olivér orvosprofesszor. -  Az ott lakók legalább három nyelven: németül, magyarul és szlovákul beszéltek, de a műveltebbek latinul is tudtak. Nincs olyan nemzete Európának, amelynek fiai ne fordultak volna meg a Szepességben.”
A budapesti székhelyű Genersich Antal Alapítvány három nagy múltú szepesi városban, Késmárkon, Lőcsén és Nedecen a közelmúltban rendezte meg három napos összejövetelét. A szimpózium dr. Genersich Antal, orvosprofesszornak (1842-1918), a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának, kora kiemelkedő tudósának állított emléket. A rendezvényen magyar, szlovák és lengyel tudósok, helytörténészek idézték fel az egykori cipszer vidék történelmét, életét, s híres szülöttének munkásságát. A történelmi családok egyike volt a Genersich család, amelynek tagjai 1509–ben érkeztek a Szepességbe. A cipszerek, noha a német nyelv egyik dialektusát beszélték, nagy békességben éltek a magyarsággal, 1848-ban pedig Kossuth oldalán harcoltak. Ma már csak sírkövek, emléktáblák és alkalomadtán helytörténészek hirdetik az elődök, s ezen belül a Genersich család dicső múltját. Az összejövetelen a Magyar Televízió is részt vett, a nézők Bartók Csaba filmjét pénteken, az ismétlést hétfőn tekinthetik meg.

Az Új Szó Online-t Csermák Zoltán, az MTV kiemelt szerkesztője tájékoztatta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?