A Stoka története nem ér véget

kép

A szlovákiai független színház úttörője, a júniusban elhunyt Blaho Uhlár munkásságának szeretnének emléket állítani a pozsonyi Stoka Színház tagjai. A most indult adománygyűjtés célja, hogy tovább működhessen a legendás színház.

Az adománygyűjtésből befolyt összeg a helyiségek bérleti díját, illetve új tevékenységek költségeit fedezné – új színházi produkciók a Stoka név alatt azonban már nem fognak készülni. Az adománygyűjtés a frappáns Pre BLAHO nezávislej kultúry (A független kultúra üdvéért) cím alatt fut és szeptember végéig tart. Célja, hogy a helyiségek bérleti díjának kifizetésére, előadások és műhelyek szervezésére biztosítsa az anyagi forrást, de eddig kiadatlan darabok publikációja és a Stoka Színház repertoárjából származó előadások bemutatása is a tervek között szerepel. A projekt mögött álló tagok emellett szeretnének egy nyitott teret teremteni vendégszereplések, beszélgetések és próbák számára, ahol más művészeti csoportok is részt vehetnének.

A Stoka Színház 1991-ben alakult, Blaho Uhlár a társalapítója volt. A rendszerváltást követően ez volt az első független színház Szlovákiában. A társulat egy teljesen új módszert vett alapul, amely addig nem volt jellemző a színházi munkára az országban. „Megváltozott a színházról való gondolkodás. Addig az volt a bevett szokás, hogy az elején van egy darab meg egy téma, a Stokában azonban ez nem így volt” – magyarázza Peter Tilajčík, a Stoka Színház társulatának vezetője. „Blaho Uhlár Miloš Karásekkel és a színház többi tagjával úgy alkotott, hogy az elején nem volt semmi – a szövegkönyv csupán a próbák során kezdett formálódni” – tette hozzá. Ez a módszer 1986-ban kezdett kialakulni, köszönhetően a nagyszombati Disk Színháznak, amely lehetőséget nyújtott Uhlárnak, hogy kipróbálja ezt az alkotói módszert, és amely végül a hivatásos színházban is meghonosodott.

A Stoka tagjai úgy döntöttek, hogy a Stoka Színház márkanév alatt nem jönnek létre új produkciók. „Blaho Uhlár sajátos képessége volt, hogy megragadja a megragadhatatlant, és látszólag egymástól független töredékekből hozzon létre színházi művet, és ez az ő alkotói lénye nélkül lehetetlen” – indokolták. Ez természetesen nem jelenti a színház végét. „Úgy döntöttünk, hogy szeretnénk tovább vinni Uhlár alkotói munkásságát, és minél szélesebb közönségnek szeretnénk lehetőséget nyújtani ahhoz, hogy megtapasztalhassa, hogyan lehet színházat csinálni, teljesen szabadon” – tette hozzá Tilajčík.

Blaho Uhlár július 13-án hunyt el. Januárban Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a Ľudovít Štúr III. osztályú érdemrenddel tüntette ki a kultúra és a művészet terén szerzett rendkívüli érdemeiért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?