A Slumdog és a Benjamin Button vezeti a BAFTA-díjak jelöltlistáját

London |

<p>A brit-indiai Slumdog Millionaire és a Benjamin Button különös élete című amerikai film kapta a legtöbb, 11-11 jelölést csütörtökön a brit filmakadémia (BAFTA) díjára.</p>

 Bár az esélyesek között volt, Pados Gyula, A hercegnő című film operatőre nem került a kategória jelöltjei közé.
Danny Boyle Mumbaiban játszódó Slumdogja - amelyben egy utcán felnőtt árva fiú a milliós díjazású tévés kvízjáték fődíjáért küzd - a legjobb film és a legjobb rendező kategóriáján kívül a legjobb adaptált forgatókönyv (Simon Beaufoy munkája), a legjobb színész (Dev Patel), a legjobb női mellékszereplő (Freida Pinto) és A. R. Rahman muzsikájáért a legjobb filmzene kategóriájában is a BAFTA díj jelöltje lett.

Ezen kívül öt további nevezést is elért.

A Benjamin Button különös élete című bizarr David Fincher-dráma szintén 11 nevezést válthat díjra - köztük a legjobb filmét, rendezőét, adaptált forgatókönyvét és operatőrét - a február 8-án a londoni Királyi Operaházban tartandó gálán. A Benjamin Button öregen született és egyre fiatalodó főszereplője, Brad Pitt a legjobb színész és a legjobb mellékszereplő díjára is esélyes. Utóbbi jelölését a Coen testvérek Égető bizonyíték című krimiparódiában nyújtott játékáért kapta.

A legjobb színésznő kategóriában az a furcsaság állt elő, hogy Kate Winslet önmagával is versenyez, mivel A felolvasó és A szabadság útjai című filmekért is nevezték. Három riválisa: Angelina Jolie az Elcserélt életek című Clint Eastwood-drámával, Kristin Scott Thomas az Il y a longtemps que je t'aime című románccal és Meryl Streep a Kétellyel.

A legjobb filmek ötösébe a Slumdogon és a Buttonon kívül a Frost/Nixon elnökdráma, a Milk című melegpolitikus-életrajz és A felolvasó című holokauszttörténet jutott be.

A legjobb rendező kategóriában Clint Eastwood (Elcserélt életek) Ron Howard (Frost/Nixon) és Stephen Daldry (A felolvasó) szoríthatja meg Boyle-t és Finchert.

Bár az esélyesek tizenötös listáján szerepelt, nem került az öt jelölt közé Pados Gyula A hercegnő című angol-olasz-francia kosztümös film operatőre. A legjobb fényképezésért járó díjért Tom Stern (Elcserélt életek), Claudio Miranda (Benjamin Button különös élete); Wally Pfister (The Dark Night), Chris Menges és Roger Deakins (A felolvasó) és Anthony Dod Mantle (Slumdog Millionaire) versenghet.

Az akadémia díjai hivatalosan az Orange British Academy Film Awards címet viselik. Az Oscar-díjak előtt gazdára találó brit filmdíjak sokszor befolyásolják az amerikai filmakadémia tagjainak szavazását. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?