A sikítozó rendőrlány titka

<p>A Linda-sorozat sokadszori ismétlése jó húzásnak bizonyult az M1 részéről, június végére átlépte a 8 százalékos nézettséget, ezzel a csatorna legnézettebb sorozata lett, megelőzve a 24 hetedik évadját.</p>

Az alábbiakban a sikítozó rendőrlány sikerének titkát próbáljuk megfejteni.

A kulcsszó minden bizonnyal a retró. Amellett, hogy a cselekményszövés szempontjából a történetek ma is élvezhetőek, főleg a korabeli ruhák, frizurák, autók, és az egész miliő miatt nézzük nosztalgikus hangulatban, mosolyogva a sorozatot. Én például azért, hogy lássam, milyenek voltak akkoriban Budapest utcái, szórakozóhelyei, színházai, hivatalai, lakásai. A késő Kádár-korszak kedélyes lepusztultságának találkozása ez a nyugati akciófilmek világával. Az alkotók az akkori filmgyártás leghaladóbb eszközeit mozgatták meg, népszerű színészeket szerződtettek meghatározó karakterszerepekre (Bodrogi Gyula, Pécsi Ildikó, Balázs Péter, Harsányi Gábor), de vendégként is felbukkantak nagy nevek (Csákányi László, Kozák András, Schubert Éva), illetve későbbi ismert színházi emberek, a tegnapelőtt sugárzott rész egyik jelenetében például a fiatal Verebes István vezette a turistákat a budavári labirintus panoptikumában.

Meghatározó látványelemként az alkotók beemelték a keleti harcművészetet, ami egyértelműen a Bruce Lee- és Jackie Chan-kultusz hatása. Ráadásul a magyar filmtörténetben először építették az egész sorozatot egy látszólag törékeny nőre, aki percek alatt ártalmatlanná tesz egy falka jól megtermett férfit, méghozzá szórakoztató módon. Már akkor tudjuk, hogy itt kő kövön nem marad, amikor kibújik a papucsából, és sikít egy hatalmasat. És mire a szintén sajátosan magyar elit kommandó, a kollégái megérkeznek, Linda már pépesre verte a rosszfiúkat. Más kérdés persze, hogy az utcai verekedés a való világban egyáltalán nem így zajlik, a szép mozdulatok, a látványosan koreografált elemek helyett élesben inkább hatékonyságra törekszik az ember. De kit érdekelt ez 1984-ben, vagyis huszonöt éve, amikor az első epizódok adásba kerültek? Hiszen az egész egy jól felépített mese a „legkisebb lányról”, egy szórakoztató történet, amelyből minden egyes alkalommal kiderül, hogy a nők jobb megfigyelők, agyafúrtabbak és érzékenyebbek a férfiaknál.

Az ötletgazda Gát György, aki Szurdi Miklós rendezővel tandemet alkotva később az Angyalbőrben és a Família Kft. című sorozatokkal fertőzte a magyar népet. Ekkor még lényegesen jobb arányérzékkel rendelkezett, nem nagyon hagyta ripacskodni a színészeket, a főszerepet pedig egy ismeretlen fiatal színésznőre írta. Görbe Nóra a sorozat kedvéért tanult taekwandózni, aztán olyannyira megszerette a sportágat, hogy a való életben is zöldöves lett. Azt, hogy színészi képességei meglehetősen szerények, már akkoriban sokan észrevették, most viszont dupla élvezet figyelni, ahogy mesteri magabiztossággal váltogatja azt a három-négy arckifejezést.

Görbe Nóra titka talán az, hogy igen bájos jelenség. Ő a szomszéd lány, mindenki haverja, mosolygós és közvetlen. Állítólag a sorozat első vetítésének idején látványosan megugrott Magyarországon a Babetta robogók iránti kereslet, sőt a keleti küzdősportok iránti érdeklődés is. Több későbbi országos bajnok nyilatkozta, hogy a Linda hatására kezdte el az edzéseket. Sőt a titkos célt is elérték az alkotók: sikerült népszerűbbé tenniük a magyar rendőrséget. A testület illetékesei máig szívesen dicsekszenek azzal, hogy a sorozatnak köszönhetően a nyolcvanas évek közepétől sokkal több nő kezdett érdeklődni a rendőri pálya iránt. Voltak, akik magától Görbe Nóráţól kértek információt a rendőrtiszti főiskolai felvételivel kapcsolatban, mert azt hitték róla, valóban rendőr. (Ez bizony már a „Gyűjtsünk pénzt Isaura felszabadítására”- országos akcióhoz mérhető siker). Szóval imádta őt a magyar nép, az sem zavart senkit, hogy nincs énekhangja. Rohantak a lemezboltba megvenni jellegtelen popszámokból összerakott első albumát, amelytől főleg a dalszerzők reméltek komoly anyagi javakat. Később pedig porontyaiknak vásárolták meg Görbe Nóra gyermeklemezeit, még jó ideig.

Az 1989-es záró epizód után egyébként rengeteg levelet kapott, a rajongók a sorozat folytatását kérték a színésznőtől. Neki azonban akkorra már elege lett Lindából, illetve félt, hogy beskatulyázzák. Félelme jogosnak bizonyult, a későbbiekben nem nagyon kapkodtak utána a rendezők. Végül – megbékélve a sorssal – 2000-ben újra kötélnek állt, és elkészült egy új széria, amelynek népszerűsége már meg sem közelítette az előzőét. A „felnőtt” Linda már nem Babettával jár, hanem egy mikrobusszal, amely egyben a lakása is. Érdekli az ezoterika, vegetariánus, és jóval kevesebbet verekszik, viszont szerepe szerint mélyebb, összetettebb érzelmeket igyekszik közvetíteni – mérsékelt sikerrel.

A mostani ismétlés az 1984-es szezon 8. részénél tart, még két rész van hátra a bombasztikus hatású első sorozatból. Ezt követi az 1987-91 között készült hét rész, majd remélhetőleg az utolsó 5 epizód 2000-ből, amely már összefüggő folytatásos történet, azaz nem az egy rész – egy sztori módszerrel készült. Talán emiatt is bukott meg. Vagy egyszerűen azért, mert megváltozott a világ, lehullt a vasfüggöny, megismertük a külföldi rendőr-sorozatokat, amelyekkel a Linda alkotói már nem tudtak versenyre kelni...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?