A Paramount magyar alapítója 150 éve született

ll

Százötven éve, 1873. január 7-én született Zukor Adolf (Adolph Zukor), a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója, a Paramount filmstúdió alapítója.

A Zemplén megyei Ricsén született, ahol apjának szatócsboltja volt. Anyja németes műveltségű, gazdag famíliából származott. Négy elemit végzett el Mátészalkán, majd egy abaújszántói vegyeskereskedésbe került inasnak. A korán árvaságra jutott fiú tizenöt évesen huszonöt dollárral és angol nyelvtudás nélkül érkezett Amerikába. Kezdetben New Yorkban prémkereskedők boltjában dolgozott, majd önálló szűcsműhelyt nyitott.

Húszévesen látott először filmet, és azonnal felfedezte az új műfajban rejlő üzleti lehetőséget. 1904-ben betársult egy filléres bódéba, a filmszínház kezdetleges elődjébe, ahol párperces kisfilmeket vetítettek. Idővel országos hálózatot épített ki ezekből a bódékból.

Nagyobb lélegzetű üzleti vállalkozásba 1912-ben a Sarah Bernhardt főszereplésével készült Erzsébet királynő című francia film amerikai jogainak megszerzésével kezdett. Saját pénzét kockáztatva mutatta be az akkoriban példátlanul hosszú, háromnegyed órás filmet. Hatalmas nyereségre tett szert, a sikeren felbuzdulva még abban az évben megalakította a Paramount Pictures elődjét, amely népszerű Broadway-színészek részvételével az aktuális színpadi sikerekből, illetve klasszikus regényekből készített filmeket – elsőként 1912-ben A Monte Cristo grófját.

Két évvel később évi harminc film készítésére verbuvált stábot, és 3500 férőhelyes mozit nyitott a Broad-wayn. Olyan ismert színészeket szerződtetett, mint Gloria Swanson, Mary Pickford vagy Gary Cooper, akiknek megtiltotta, hogy más vállalatnál is munkát vállaljanak. Hol-lywoodban ő rendezte be az első stúdiót, a Paramount Picturest.

A cég a legjobb rendezőkkel dolgozott, de az első világháború nem tett jót az üzletnek. Mire 1919-ben újra munkához láttak, a gyártási költségek emelkedése miatt Zukor kénytelen volt bankokhoz fordulni. Elsőként ő bocsátott ki kötvényeket, és hamarosan már ötszáz mozit tartott ellenőrzése alatt. A Paramount Európa felé is terjeszkedni kezdett, leányvállalatot hozott létre Párizsban, ahol hat nyelven (köztük magyarul is) gyártott filmeket.

A hangosfilm megjelenése megrendítette a Paramount helyzetét, az 1930-as 18 millió dolláros nyereség két év alatt 21 milliós deficitté változott. A vállalkozás három évvel később újraindult, és bár haláláig Zukor maradt a tiszteletbeli elnök, a tényleges irányítás a Morgan-bankház kezébe került.

A televízió megjelenése szintén szintén érzékenyen érintette a céget. Hogy az új helyzetet a maguk javára fordítsák, előbb a tévés berendezések gyártásába kapcsolódtak be, majd a négy nagy tévés társaság egyikével, az ABC-vel szövetkeztek. A Paramount a nagy hollywoodi stúdiók közül elsőként vált egyetemes vállalkozássá, amely a gyártástól a forgalmazásig és az üzemeltetésig ellenőrizni tudta a filmek útját. Zukor Adolf vezette be az egész estés filmeket.

1948-ban munkásságáért tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, 103 évesen, 1976-ban halt meg. Emlékét őrzi szülőfalujában a Zukor Adolf Művelődési Ház és a Zukor Csárda, 2016-ban Ricsén, 2017-ben Mátészalkán avatták fel emléktábláját. Születésnapját a Magyar Hollywood Tanács 2019-ben Zukor Adolf-emléknappá nyilvánította.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?