A négy páncélos és a gyerek

<p>David Ayer Harag című filmje pár héttel a második világháború befejezése előtt játszódik. A szövetségesek egyre jobban visszaszorítják az ellenséges csapatokat az európai hadszíntéren. A náci Németország kellős közepén állomásozik Don Collier őrmester (Brad Pitt) és csapata.</p>

Ez áll a film hivatalos ismertetőjében. Annak viszont, amit 134 percen keresztül mutat, vajmi kevés köze van magához a történelmi időben megtörtént történelmi eseményhez. Inkább csak amolyan hollywoodi háborúsdi. David Ayer mozija háborús kalandsztori a túlzott hősiességről és az eltúlzott, önfeláldozó kiállásról. Kőkemény akciófilm, amely mögé csak kulisszaként tolták oda a német hadszínteret. A Harag egyetlen, harmatgyönge szállal kötődik a történelmi háttérhez: hogy itt is harcolnak.

David Ayer háborús filmjét csak azoknak lehet jó szívvel ajánlani, akik nem a második világháború igazi „arcára”, hanem harcra, harcmodorra, katonásdira, hőstettekre, amerikai csapatszellemre, mindent felperzselő tűzpárbajokra, települések házsorait téglatörmelékké morzsoló robbantásokra, olaj- és puskaporszagú szűk tankbelsőre kíváncsiak, s meg is elégszenek ennyivel. Ezekből viszont jó ritmusban, kellő mértékben és fokozással adagolva, töményen van a filmben. Az ütközetekben agresszív nyomulással tör előre a tankos csapat, egyre rombolóbb pusztítással, ami egyre nagyobb fokú izgulást vált ki a nézőben.

Tulajdonképpen arról szól a film, hogy a Harag (Fury) névre keresztelt amerikai tank sokat tapasztalt, öttagú legénysége miként száll szembe a túlerőben felsorakozó német regimenttel. Amikor egy összecsapásban elveszítik lövészüket, a páncélos legénységének nagy öregjei közé egy tejfölösszájú újoncot (Logan Lerman) osztanak be. Az őrmesternek, vagyis a tank parancsnokának sok dolga akad vele; az első bevetés előtt be kell törnie. Meg kell értetnie vele a háborúzás legfőbb törvényét: vagy öl, vagy őt ölik meg.

Romantikus szálat is kínál a film. Egy lebombázott német városkában az őrmester és az újonc felmegy egy szétlőtt épület aránylag épségben maradt lakásába, ahol egy német anya és kamasz lánya reménykedik a túlélésben. Az újonc kiskatona összejön a lánnyal. Románcukból romantikus ív kerekedik, ámulatba ejtő bájjal.

Jól is jön a rövid ideig tartó béke, mert – a harcmezőket járva – a tank legénysége körül a háború összes iszonyata és mocska felbukkan, és a vászonról ránk zúdul. A halál leheletét érezni a cafatokra marcangolt emberi tetemekben. A tankban is kísért a hálál fenyegető árnyéka – tudatosíttatva a katonákban, hogy minden perc az utolsó lehet. Ezt az egzisztenciális bizonytalanságot és függést olyan átütő erővel ábrázolja a film, hogy a néző borzongva éli bele magát a vázolt helyzetekbe. Ettől ütős David Ayer mozija. De mély nyomot hagy a színészek komoly teljesítményének köszönhetően is. Brad Pitt kőkemény parancsnok, de alakításán is túlnő az újoncot megformáló Logan Lerman játéka, aki egy átalakuló karaktert mutat meg megérintően árnyalt gesztusrendszerrel. A néző az ő oldalán áll filmbéli felbukkanásának első percétől. Mély nyomot hagy a film a környezetábrázolással is: hiteles, nyomasztó látványt nyújt a tér, amelyben játszódik. Történelmi időtől és helytől függetlenül átélhető háborús kaland, sötét, lesújtó, erősen szuggesztív mozi a Harag.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"168415","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?