A nagy pénzügyi dobás

<p>Adam McKay A nagy dobás című filmje &ndash; melynek alapjául Michael Lewis pénzügyi tanácsadó azonos című regénye szolgált &ndash; néhány agyafúrt üzletemberről szól, akik megszimatolva a gazdaság, a pénzügyi rendszer globális összeomlásának jeleit, a 2008-as válság kirobbanása előtt egy merész ötlet megvalósításába kezdtek.</p>

Nagy dobásra készültek, egy olyan tranzakcióra, amellyel vagy mindent visznek, vagy elbuknak. A film minden síkja a profizmust és azt tükrözi, hogy a gyártó és az alkotók a művészi kvalitás szempontjából abszolút kifogástalan művet szándékoztak létrehozni a globális pénzügyi válság történetéről. Ennek köszönhetők a fergeteges párbeszédek, a remek színészi alakítások, mindenekelőtt pedig a szenzációs vágás, Hank Corwin munkája. A nagy dobást több kategóriában jelölték Oscarra. Ott van a legjobb film és a legjobb rendezés díjára esélyesek mezőnyében, Christian Bale a legjobb férfi mellékszereplőként kaphatja meg az amerikai filmakadémia elismerését. Igazából a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában lehet esélye, a vágásért pedig mindenképpen megérdemelné az Oscar-szobrot. Jutalomjáték ez a színészeknek, Brad Pittnek, Ryan Goslingnek, Christian Bale-nek és másoknak, akik féktelenül lubickolhatnak egy olyan helyzetben, amelyben mindenki mindenkinek a farkasa. Alakításukra figyel elsősorban a néző, mert nem könnyű követni az eseményeket – amelyeket inkább csak a különféle pénzügyi spekulációkról folyó, előkelő helyszínekre szituált pergő párbeszédek jelentenek. A film abszurd humorral fedi fel annak a hátterét, hogy a bankok felelőtlen politikája miatt miként omlott össze a lakáshitelpiac, s hogyan fizettek rá a csődre a kisemberek. A válsághelyzetet próbálja kihasználni néhány spekuláns pénzember egy nagy dobással. Köztük egy különc makroelemző (Christian Bale), akit a kőkemény zene ihlet jó ötletekre. Egy pénzügyi alap alkalmazottjaként ráveszi a főnökeit, hogy ilyen-olyan pénzügyi termékekkel szálljanak szembe a bankokkal. Az alap munkatársai ezt őrült, kockázatos ötletnek tartják, de belemennek, mint ahogy mások is beszállnak a rizikós játékba. Természetesen a bankok képviselői is megteszik az ellenlépéseket, és beindulnak a piszkos üzelmek. A pénzügyhöz minimálisan konyító, laikus néző ezekből alig valamit ért meg, inkább csak figyelget, mi is történhet ennek a láncolatnak a legvégén, ahol ő van az egyre laposodó pénztárcájával. Hogy mégis belássunk a különféle pénzügyi modellek, tranzakciók mögé, hirtelen vágásokkal leckét is kapunk: luxuskörnyezetben megjelenő celebek – színésznő, szexi énekesnő, mesterszakács – elmagyarázzák, definiálják egy-egy pénzügyi manőver lényegét. Ugyanezt szolgálják az események fő sodrába vágóképek, animációs elemek és montázsképek arról, hogy a pénzügyi piac történései miként befolyásolják a mindennapi élet egyes területeit. A színészek remeklése mellett ez – a párbeszédes részeket megtörő klipszerű képsorokkal megteremtett vizualitás – marad meg leginkább a filmből. Nekünk, kispályásoknak pedig még egy felismeréssel szolgál A nagy dobás: nem ártana gyarapítani pénzügyi ismereteinket, hogy ne tűnjünk olyan jelentéktelennek a cápákkal szemben. S ne legyünk olyan sebezhetők általuk.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?