A Müncheni Filharmonikusok megválnak Putyint támogató vezető karmesterüktől

Valerij Gergijev

A Müncheni Filharmonikusok megválnak Valerij Gergijev vezető karmestertől, mert a Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatói közé tartozó művész nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól – közölte kedden a zenekar fenntartója, a bajor tartományi főváros főpolgármestere.

Dieter Reiter közölte, hogy a zenekar azonnali hatállyal megvált Valerij Gergijevtől, mert annak ellenére nem szólalt meg, hogy felszólította, határolódjon el egyértelműen „a brutális háborútól, amelyet Putyin folytat Ukrajna, és különösen partnervárosunk, Kijev ellen”.

A főpolgármester a zenekar honlapján megjelent közleményében kifejtette: azt várta az orosz művésztől, hogy átgondolja és felülvizsgálja az orosz államfőről alkotott igen pozitív értékelését. Valerij Gergijev ezt nem tette meg, holott a közös munka folytatásához elengedhetetlen lett volna egyértelmű jelzés a zenekarnak, a közönségnek, a nyilvánosságnak és a város politikai tényezőinek.

Ez a jelzés elmaradt, ezért nem volt más választás, mint az azonnali szétválás – közölte a szociáldemokrata (SPD) politikus.

Valerij Gergijev a világ egyik leghíresebb karmestere, 1988 óta a szentpétervári Mariinszkij Színház művészeti igazgatója és főigazgatója, 2007 és 2015 között a Londoni Szimfonikus Zenekart vezette. Vlagyimir Putyinhoz fűződő baráti viszonya közismert volt már akkor is, amikor a 2015/2016-os évad elején – vagyis jóval az Ukrajnához tartozó Krím-félsziget Oroszországhoz csatolása után – átvette a Müncheni Filharmonikusok vezetését, de kinevezésében a művészi szempontok fontosabbak voltak a politikaiaknál.

Az Ukrajna elleni orosz háború azonban akár a karrierjének végét is jelentheti – emelte ki keddi összeállításában a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság, hozzátéve, hogy Hamburg világhírű koncertpalotája, az Elbphilharmonie is bejelentette, hogy megszakítják az együttműködést az orosz művésszel, így törlik a programból a Mariinszkij Színház zenekarával és a sztárkarmesterrel húsvétra tervezett két hangversenyt.

Szakított a 65 éves karmesterrel a többi között a baden-badeni Festspielhaus is. Ez a BR beszámolója szerint különösen figyelemre méltó, mert Gergijev 24 éve rendszeres vendég a magánfinanszírozású intézményben, amelyet jelentős összeggel támogat a város orosz közössége. Benedikt Stampa művészeti igazgató szerint lehetetlen a közös munka folytatása, mert a karmester nem határolódott el Putyin „embertelen cselekedeteitől”, ami azt jelenti, hogy „nyilvánvalóan már nem képviseljük ugyanazokat az értékeket”.

Németország mellett a nyugati világban másutt is szakítottak Valerij Gergijevvel, lemondták hangversenyeit a többi között amerikai, brit, holland és osztrák előadóhelyek – operaházak, koncerttermek –, és a milánói Scala operaház is felszólította a moszkvai rendszer nyilvános elítélésére. A művész ennek a felszólításnak sem tett eleget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?