A MKKI HĺREI

Pozsony. Október 23-án, a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Ránki Dezső és Klukon Edit ad ünnepi hangversenyt a pozsonyi Redutban. A világhírű művészpáros Liszt Ferenc prelúdiuma és Ludwig van Beethoven IX. szimfóniája két zongorára írt változatát adja elő.

Pozsony. Október 23-án, a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából Ránki Dezső és Klukon Edit ad ünnepi hangversenyt a pozsonyi Redutban. A világhírű művészpáros Liszt Ferenc prelúdiuma és Ludwig van Beethoven IX. szimfóniája két zongorára írt változatát adja elő. Klukon Edit és Ránki Dezső 1985 óta játszik rendszeresen együtt. A művészházaspár nagy szeretettel és érdeklődéssel fedezte fel a maga számára a négykezes és kétzongorás zeneirodalom remekműveit. Eljátszották Mozart, Schubert, Brahms, Debussy, Ravel és mások zongoraduóra írt műveinek legnagyobb részét. A magyarországi koncerteken kívül gyakran lépnek fel együtt külföldön is. Például Salzburgban, Torinóban, Milánóban, Münchenben, Párizsban, Londonban, New Yorkban adtak koncertet közösen. Tavaly az intézet által rendezett kassai Magyar Kulturális Napok alkalmával koncertezett a művészházaspár. Ránki Dezső és Klukon Edit hangversenye október 23-án este 7 órakor kezdődik a Szlovák Filharmónia koncerttermében.

Pozsony. Október 23-án 16 órakor kerül sor a 15 mai magyar szobrász című kiállítás megnyitójára a pozsonyi Városi Galéria (Pálffy-palota) kiállító termeiben. A kiállítás anyagát egyrészt a győri Városi Művészeti Múzeum gyűjteményéből, másrészt magántulajdonban található művekből válogatta N. Mészáros Júlia, a győri múzeum igazgatója. A kiállítás a kortárs magyar szobrászat utolsó másfél évtizedének progresszív alkotásaiból nyújt válogatást tematikus csoportosításban. A résztvevő művészek évtizedek óta magas színvonalon alkotó, kiváló szobrászok, akiknek szobrászati alkotásai a műfaj tematikai, formai, gondolati és technikai gazdagodását eredményezték újabb utakat teremtve a magyar szobrászat fejlődése számára.

Pozsony. Október 26-án este 7 órakor az intézet meghívására a Szegedi Kortárs Balett vendégszerepel Pozsonyban, a rózsavölgyi Cultus Művelődési Központban (Ružinovská 26). A balettegyüttes műsorának első felében a Trió című táncot láthatják, amely három ember kapcsolatáról, barátságáról és szerelméről szól. Az előadás második része Bartók Béla Csodálatos mandarin című zeneművének új interpretációja a Szegedi Kortárs Balett előadásában, Juronics Tamás koreográfiájában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?