A minden6ó

Bruce Nolan létezését csődként éli meg: munkájában nincs perspektíva, előléptetésnél állandóan átugorják, még a saját kutyája is fütyül, pontosabban vizel rá, a nagy hajszában pedig feleségére sincs ideje.

Bruce Nolan létezését csődként éli meg: munkájában nincs perspektíva, előléptetésnél állandóan átugorják, még a saját kutyája is fütyül, pontosabban vizel rá, a nagy hajszában pedig feleségére sincs ideje. Élete teljesen el van átkozva, olyan peches, hogy még a tökszáraz úttest egyetlen pocsolyájába is térdig bele kell lépnie. Miért pont én? – teszi fel a kérdést, és lőn a válasz – a fekete bőrű mindenható (Morgan Freeman) megszólítja. Nem pikkel ő rá, csak nagyon elfoglalt, hiszen naponta több millióan szólítják meg, és alig jut valakire ideje. Innen az isteni ötlet: próbaképp egy hétre Bruce-ra ruházza feladatait és erejét, ő pedig életében először szabadságra indul. A kezdeti viccelődések után (mindenki Bruce-ért!) főhősünknek rá kell jönnie: Istennek lenni fárasztó, napi robot.

Morgan Freeman Istenként alkalmazása azon túl, hogy kiváló poén, olyan árral szemben úszás, mint Alanis Morisette énekesnő „isteni” alakítása és a 13. (fekete) apostol Kevin Smith Dogma című munkájában. Emiatt azonban nincsen nagy hangsúly a „vallásgyalázó” poénon, hiszen Freeman alakítása kétszer három perc, és a lényeg Carrey bohóckodásán van. Bohóckodásán, kell hangsúlyoznom, hiszen az alakítás ezúttal nem szimpla grimaszolásban és altesti poénok halmozásában merül ki. Az Ember a Holdon és a Truman Show révén színészi vénáját is megvillantó Carrey láthatólag érettebb, letisztultabb komikus lett, mint tíz évvel ezelőtt volt. Kár, hogy drámai megnyilvánulásai szinte mindig bukásnak bizonyulnak, így kénytelen meg-megtépázott tekintélyét egy-egy kevésbé fajsúlyos blockbusterrel helyreállítani. A mindenh6ó az intelligensebb vígjátékok sorába tartozik. A rendező nem mutat be képi bravúrokat, a forgatókönyv nem rejteget váratlan vígjátéki konfliktusokat, és Jennifer Aniston sem váltja meg a világot első nagyvásznas kasszasikerében, de a néző Carrey csetlésén-botlásán is épp eléggé mulathat. Néhány apró polgárpukkasztó élcelődés (pl. a menő sportkocsi, mely az első teljesített kívánságok közé tartozik, valamint, hogy az Isten e-mailben fogadja a kívánságokat) bőségesen kárpótol azokért a közhelyekért, amelybe a film végül belefut. Mivel az Istent-játszás gondolatával mindenki eljátszott életében, kifejezetten szórakoztató, ha legalább a vásznon láthatjuk, hogy sikerült valakinek.

A minden6ó nem a mélyenszántó gondolatok filmje, s bár a pénz és a karrier kevésbé fontos, mint a szeretett nővel való együttlét, és a hatalom sem teszi jobbá életünket – halljuk a mondanivalót, azért az isteni hatalommal történő visszaéléseken pokoli jól szórakozhatunk... (mozinet)

A minden6ó, Bruce Almighty, színes, amerikai film (2003), 101 perc, R.: Tom Shadyac, Szereplők: Jennifer Aniston, Jim Carrey, Morgan Freeman, Catherine Bell, Philip Baker Hall

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?