A messzi Észak a régimódi mozi szép darabja

<p>Már az is sokat elárul Rémi Chayé A messzi Észak című, első egész estés animációs filmjéről, hogy nem a multiplex mozik vásznain jelenik meg, hanem a Szlovák Filmklubok Társulása (ASFK) forgalmazza. Klasszikus, kézzel rajzolt film, megható régimódi emberi történet.</p>

Ritkán kerül igényes karácsonyi ajándékként ilyen (jó értelemben) régimódi történetet elbeszélő, a hagyományos ábrázolási (kézi rajzolás) és (film)vágási módhoz, technikához nyúló, lebilincselő animációs mozgókép a mozik műsorára – amely mindenféle szempontból messze esik az amerikai fősodortól. A túlszínezett, túlrészletezett, túllihegett és túltechnikázott környezet- és figuramegjelenítés helyett a finom esztétikára, az akciókkal, csodás és varázslatos elemekkel dúsított, a valóságtól elrugaszkodott, poénokra építő fantáziatörténet helyett valós események logikus láncolatát fűzi egymáshoz A messzi Észak.

Rémi Chayé (jelesre vizsgázott, több díjat is elnyert) bátor vállalkozása egy bátor lány bátor tettének története. Szentpéterváron járunk, a 19. század végén. A fiatal arisztokrata lány, Szása az első bálján nagy botrányt kavar azzal, hogy magára és családjára haragítja a cár új tudományos főtanácsosát. Bátorkodik ugyanis kijelenteni, hogy felfedező nagyapja nem ott tűnt el a két évvel korábban indított északi sarki expedícióján Davaj hajójával, ahol a hivatalos verzió állítja. Szása – hogy kegyvesztett családján segítsen – megszökik a paloták világából, felkéredzkedik egy vitorláshajóra, és marcona férfiak társaságában elindul sarkkutató nagyapja nyomába.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"259517","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Szép (de nem bájolgó és nem harsány), részleteket elhagyó egyszerű, megejtően finom rajzolású a film. Erősen atmoszférateremtő: hatásosan érzékelteti trükkök nélkül az elemek, mindenekelőtt a szelek harcát, a hófúvást, a zúzmarás hideget. A események és helyzetek hitelességét a természetes (a természetben rögzített) hangok és -effektusok is erősítik. A történetet lassan, visszafogott gesztusokkal meséli Rémi Chayé – hosszú időt hagy például annak, hogy bemutassa a paloták intrikus világát, a társadalmi összefonódásokat és a társasági életet. A messzi Észak nem bugyuta csalamádémese, sokkal inkább a nívós ifjúsági kalandregények komolyságával – és sémájára – kerekít reális történetet bátorságról, eltökéltségről, kiállásról, tisztességről és hősiességről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!