A Mellékhatás fontos problémát feszeget

kk

Az RTL Klub több sorozatát őszre csúsztatta a járvány miatt. Jól jártunk, hogy a tízrészes Mellékhatásnak nem ez lett a sorsa. A fő üzenet már az elején világos volt: a pénz nem boldogít. Hiába milliomos az ember, saját gyereket nem vásárolhat magának. Vagy mégis?

„Az élet legjobb üzlet” hangzik az alcím. Adott egy olajszőkítésből meggazdagodott vállalkozó (Nagy Zsolt), akinek eddig minden sikerült az életben. Kiderül, hogy feleségét (Tenki Réka) egy orvos félrekezelte, ezért nem lehet gyereke. Az egyébként sem finom módszereiről híres hősünk ettől még gátlástalanabbá válik, megfenyegeti a fiatal nőgyógyászt (Adorjáni Bálint). A doki, aki épp átvenni készül apósától a magánklinikát, azt a feladatot kapja, hogy szerezzen egy béranyát, különben megjárja. Az ő feleségét Borbély Alexandra játssza, akinél jelentkezik rég nem látott unokahúga (Sztarenki Dóra), és jogi segítséget kér tőle. A fiatal nő pénzért bármit megtenne, hogy visszaperelhesse gyerekét. 
A néző ezen a ponton vélhetően legyint, mondván, hogy evidens, mi következik: a szegény rokon fogja kihordani a babát. Sokáig úgy tűnik, tényleg ezt tervezték a forgatókönyvírók, a szombaton sugárzott ötödik rész végén azonban váratlan fordulatot vesz a történet. 
Az előző epizódokat vissza lehet nézni az RTL Klub honlapján, és megéri bekapcsolódni, mert a Mellékhatás egyszerre orvosi thriller és családi dráma. Azt boncolgatja, hogy kinek mit jelent az életében a gyermekvállalás. Több szálon fut a cselekmény, dokiéknál lassan kiteregetik a családi szennyest is, legutóbb azt kezdték pedzegetni, miért szakadt meg a kapcsolat a rokonok között, mi történt a feleség húgával és édesanyjával. A karakterek tehát fejlődnek, ami meglehetősen szokatlan jelenség ezen a csatornán. 
Az RTL Klubnak nem ez az első saját gyártású sorozata. Akinek tetszett az Alvilág, annak a Mellékhatás is tetszeni fog, mert hasonlóan fordulatos sztorit kínál, üresjáratok nélkül, jó színészekkel, pazar kivitelezésben. A rendező Kovács Dániel Richárd, aki a csatorna két másik nívós sorozatán is dolgozott már (A Tanár, Válótársak), vezető forgatókönyvírója Gasztonyi Kálmán a a Válótársak stábjából, akinek négyen dolgoztak a keze alá. A vezető operatőr Gosztola Schenker Ábris, ő videóklipekkel kezdte és a Kincsem című filmig jutott. 
A Mellékhatás nemcsak saját gyártású sorozat, hanem saját fejlesztésű is, azaz nem egy külföldi projekt jogait vásárolták meg és alakították a magyar viszonyokhoz. A főszereplők is dicséretet érdemelnek. Nagy Zsolt mindig kiváló volt keményfiú-szerepekben, most is meggyőzően alakítja a gátlástalan oligarchát, aki nem szokott hozzá, hogy nemet mondjanak neki. Adorján Bálint jelenetről jelenetre lejjebb süllyed a morális mocsárba, egyre kétségbeesettebben kapálózik. Borbély Alexandra remekül hozza a szeretetre vágyó, családjába kapaszkodó feleséget, aki sejti, hogy valami nincs rendben. Tenki Réka robbanni készülő bomba, csak úgy árad belőle az elfojtott feszültség, Sztarenki Dóra nyers és kiszámíthatatlan vadóc, aki szinte gyerekként lett anya, és nem volt ideje belenőni az anyaszerepbe. 
Ha a járvány előtti időkben lennénk, azt mondanám, kevés fontosabb társadalmi probléma van annál, mint amivel ez a sorozat foglalkozik. A meddőséggel való küzdelem párok százezreinek életét keseríti meg. Az alkotók azt mutatják be, hová vezethet a reménytelenség. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?