A Másik Bolygó az MTV-n

Budapest |

<p>Ma este lesz a televíziós premierje Moldoványi Ferenc a Másik Bolygó című megrázó dokumentumfilmjének az m1-en. A négy kontinensen forgatott alkotás a végletekig kiszolgáltatott, prostitúcióra, rabszolgaságra, illetve katonáskodásra kényszerített gyermekek sorsán keresztül mutatja be bolygónk rejtett arcát.</p>

A Magyar Televízióval és több európai közszolgálati televízióval koprodukcióban készült, megannyi díjjal jutalmazott dokumentumfilmet 2005 és 2007 között forgatta le Moldoványi Ferenc. Az egyebek mellett Kongóban,Kambodzsában és Ecuadorban rögzített megrázó képsorok hét, embertelen körülmények között élő gyermek mindennapjaiba avatják be a nézőt: van köztük rabszolgasorban tengődő téglagyári munkás, sorsába beletörődött prostituált és gyilkolásra „nevelt” katona.

„A Másik Bolygó a kiszolgáltatott gyermekek sorsán keresztül a remények és a jövő elpusztításáról is szól, anélkül, hogy bármilyen ideológiát próbálna rákényszeríteni a nézőre” – derül ki a Magyar Televízió közleményéből. A filmet az idén Kossuth-díjjal kitüntetett operatőr, Máthé Tibor fényképezte, a zenéjét Szemző Tibor szerezte. A Másik Bolygó a 39. Magyar Filmszemlén debütált, ahol operatőri díjat nyert, és a diákzsűri is elismerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Zöld Holló-díjjal. A nemzetközi közönségnek a Montréali World Filmfesztiválon mutatkozott be, Ázsiában a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, Dél-Amerikában pedig a Sao Pauló-i Filmfesztiválon szerepelt nagy sikerrel. A film átütő sikert aratott az 57. Mannheim-Heidelbergi Filmfesztiválon, ahol a Nemzetközi Zsűri különdíját érdemelte ki, illetve a november végén zárult 31. Starz Denveri Nemzetközi Filmfesztiválon, ahonnan a Maysles Fivérek Díját, vagyis a legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést hozhatták haza az alkotók.
Moldoványi Ferenc 1960-ban született Debrecenben. 1987 és 1990 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol előbb 1990-ben riport-, dokumentum-, népszerű tudományos film és tv-rendezői diplomát szerzett, majd 1992-ben játékfilmrendezőként diplomázott. Számos dokumentumfilmet készített, amelyek sikerrel szerepeltek különböző hazai és nemzetközi filmfesztiválokon. 1995-ben a Ha megeszünk egy hódot... című dokumentumfilmje elnyerte az egyik legrangosabb emberi jogi kitüntetést Strasbourgban: az Európa Tanács Emberi Jogok Nemzetközi Intézetének Díját.
A Másik Bolygó magyar televíziós premierjét ma 21.45-kor tartja az m1. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?