Kultúra

A márkanevek alapvető helyesírási kérdései

A márkanevek egyedítő szerepük révén a tulajdonnevek csoportjába tartoznak. A szakirodalom szerint a márkaneveknek két jól elkülöníthető fajtájuk van: az ún. emlékeztető nevek, amelyek a termék készítőjére, a készítés helyére, illetve a készítmény egyéb jellemzőjére utalnak (pl.
ÚJ SZÓ ONLINE

2007. december 10. 08:00

Bob Weighton
A márkanevek egyedítő szerepük révén a tulajdonnevek csoportjába tartoznak. A szakirodalom szerint a márkaneveknek két jól elkülöníthető fajtájuk van: az ún. emlékeztető nevek, amelyek a termék készítőjére, a készítés helyére, illetve a készítmény egyéb jellemzőjére utalnak (pl. Petroff, Pilsner, Túró Rudi); valamint a fantázianevek, amelyek általában a termék egy-egy jellemző tulajdonságát emelik ki (pl. Piros Arany, Hohes C, Helia–D).

E névtípus helyesírását eleve nehéz szabályozni, a márkanevek ugyanis jogilag védettek, ami azt jelenti, hogy az írásgyakorlatban a bejegyzésükkor rögzített formát kell követni. Alapvető szabály azonban, hogy mind az egy-, mind a többtagú márkaneveket közös nagy kezdőbetűvel írjuk, pl.: Nivea, Sony, Fiat Uno, Pepsi-Cola. Ha a márkanévnek kiegészítő eleme – pl. szám- vagy betűjelzése – is van, aszerint kell eljárnunk, ahogy azt a bejegyzett kereskedelmi védjegy előírja, vagyis: Helia–D (kozmetikum), Levi’s 201 (farmermárka), Panten Pro-V (hajkozmetikum) stb.

A nem márkanévként használt, többnyire a termék származási helyére utaló nevek tagjait általában kisbetűvel írjuk, pl.: herendi porcelán, gyermelyi tészta, prágai sonka, tokaji bor. Hirdetésekben, reklámokban, árucímkéken azonban gyakran nagy kezdőbetűsen vagy csupa nagybetűsen jelennek meg az előbbi, illetve a hozzájuk hasonló megnevezések, pl.: Herendi porcelán, Gyermelyi tészta, Prágai sonka, TOKAJI. Gyakran okoz bizonytalanságot a márkaneveknek az egyéb tulajdonnevektől (pl. cégnevektől) való megkülönböztetése is. A márkanév és a cégnév ugyan két különböző tulajdonnévi kategóriát képvisel, a gyakorlatban viszont általában nehéz őket kettéválasztani. Megoldást ilyen esetben a bejegyzett kereskedelmi védjegy jelenthet: a csupa nagybetűvel írt FIAT név például a gyártó cég nevét jelöli, míg a nagy kezdőbetűs Fiat elnevezés a márkanevet.

Ha a márkanév után feltüntetjük a termék típusát is, a típusjelölő szót kisbetűvel írjuk, és kötőjel nélkül kapcsoljuk a tulajdonnévi értékű tag(ok)hoz, pl.: Bramac építőanyag, Knorr leveskocka, Palmex Color mosópor, Visa Electron kártya.

A márkanevek toldalékolásában a közvetlenül (tehát kötőjel nélkül), illetve kötőjellel történő kapcsolásmód jelenti a legfőbb gondot. Alapvető szabály, hogy a jelek és a ragok kötőjel nélkül kapcsolódnak a márkanevekhez, pl.: Fiatja, Sonyt, Palmex Colorral. A toldalék tőnyújtó hatását azonban ilyenkor is jelölni kell, pl.: Alfa Romeóval, Niveát, Pepsi-Coláról. Ha a márkanév hosszú mássalhangzóra végződik, az ugyanazzal a mássalhangzóval kezdődő toldalékot kötőjellel kapcsoljuk hozzá, pl.: Knorr-ral, Duracell-lel. S bár a helyesírási szabályzat nem tér ki a márkanevek melléknévképzős írásmódjára (merthogy általában ritkán vesznek fel ilyen jellegű toldalékot), a Helyesírás c. kézikönyv (Laczkó – Mártonfi szerk., Osiris Kiadó: Budapest 2004) ilyen esetben az alábbi eljárást javasolja: az egyelemű nevek kisbetűs alakjához közvetlenül (pl. niveás, persiles); a több különírt tagból álló, illetve kötőjellel fűzött márkanevekhez pedig – az alapalak kezdőbetűinek megváltoztatása nélkül – kötőjellel kapcsolódik a képző (pl. Pepsi-Colá-s, Levi’s 201-es).

Az idegen márkanevek toldalékolásának módját az elnevezés kiejtett alakja szabályozza. Ennek megfelelően a toldalék kapcsolódhat közvetlenül, kötőjel nélkül – pl.: Bramackal (ejtésforma: ’bramakkal’) –, illetve kötőjellel – pl.: Renault-val (ejtésforma: ’rönóval’), Palmolive-ot (ejtésforma: ’palmolivot’).

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Sólymos László

Sólymos: a „restartot“ végig kell vinni az egész párton

rakéta
Frissítve

Itt nézheted élőben a SpaceX történelmi kilövését

ravasz bukovszky rigó

Ravasz: erős üzenetet kell küldenünk

Messit visszavárja gyerekkori argentin klubja

bomba

VIDEÓ: Második világháborús bombát találtak Éberhardon

koronavírus

Pénteken egy fertőzöttet regisztráltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.