A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Kirántott ételek előkészítése
A kirántott ételek „bundájának” elkészítését írjuk le. Kétféle ilyen bunda van, egyik vékonyabb, kellékei liszt és tojás, másik vastagabb, ehhez zsemlyemorzsa is kell.
1.

Kirántott ételek előkészítése

A kirántott ételek „bundájának” elkészítését írjuk le. Kétféle ilyen bunda van, egyik vékonyabb, kellékei liszt és tojás, másik vastagabb, ehhez zsemlyemorzsa is kell.

1. Ha húst rántunk ki, vagy halat, azt szeletekben előkészítjük, a húst kiveregetjük, apró csontszilánkjait eltávolítjuk, megmossuk, a vizet lecsurgatjuk róla, gyengén megsózzuk. Aztán lapos edénybe lisztet készítünk, másik edénybe tojást ütünk, villával alaposan felverjük. Most a szeleteket előbb lisztbe, azután a tojásba egyenkint jól beleforgatjuk és elég nagy deszkára széjjelrakjuk, egymásra tenni nem szabad. A deszka száraz legyen! Ha azt akarjuk, hogy a bunda jól tapadjon, a tojásba keverjünk kevéske tejet.

2. Itt is elkészítjük, besózzuk a kirántanivalót, azután egy lapos tálba lisztet, másikba szitált, egyenletes zsemlyemorzsát készítünk, harmadikba kevés tejjel jól felverjük a tojást. A szeleteket előbb lisztbe, azután tojásba, azután zsemlyemorzsába forgatjuk. Széjjelrakjuk és sütés előtt szikkadni hagyjuk, de nagyon meg ne száradjon, mert lehull róla a bunda. A kirántott ételt mindig bő és forró zsírban kell sütni, hogy kissé lebegjen a zsírban, különben a bunda a főzőedény fenekéhez tapad. Ha egyik fele szépen megpirult, villával megfordítjuk és a másik felét is szép pirosra sütjük. Ha vastagabb darabokat sütünk, lassan süssük, hogy átsüljön, belül nyers ne maradjon. Pl. a csirkénél. A kirántott darabokat szitára vagy másik lábasra rakjuk, hogy felesleges zsírtartalmukat kiizzadják, csak azután tesszük tálra. Kirántott ételt mindig frissiben kell tálalni, csak úgy ízletes. A zsírt félrehúzzuk, mikor leülepedett, leöntjük, hogy prézli ne kerüljön bele. Pecsenyéhez, főzelékek készítéséhez használjuk, a morzsás alját a szappanfőzéshez gyűjtött zsiradékhoz öntjük. A lábast papírral kitöröljük, úgy mosogatjuk el.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?