A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Kamillakivonat hajápoláshoz
20 gr friss kamillavirágot áztassunk 3 napig 100 gr finom, 60 fokos alkoholban. Szőke haj fejbőrének bedörzsölésére szolgál.
Karácsonyfa
Mielőtt feldíszítenénk, ajánlatos az udvaron vagy a fürdőszobában hideg vízzel jól leönteni.

Kamillakivonat hajápoláshoz

20 gr friss kamillavirágot áztassunk 3 napig 100 gr finom, 60 fokos alkoholban. Szőke haj fejbőrének bedörzsölésére szolgál.

Karácsonyfa

Mielőtt feldíszítenénk, ajánlatos az udvaron vagy a fürdőszobában hideg vízzel jól leönteni. Hihetetlenül sok piszok jön le róluk és megöntözés után pompásan felfrissülnek. Hűvös helyen szárítsuk.

Feldíszített karácsonyfát ne állítsunk függöny közelébe, a tűzveszély miatt. Fontos, hogy a fa biztosan álljon és egyenletesen legyen megterhelve a díszekkel, mert másképp félrebillen. Legjobb egy vasállványba helyezni a fát. Ha kisebb fáról van szó, ami az asztalon áll, azt beletehetjük egy favödörbe, nagyobb virágcserépbe, vagy rusznisüvegbe, melyet krepp-papírral eltakarunk.

Karácsonyfadísz timsóból

A karácsonyfát a pincében, udvaron vagy erkélyen több napon keresztül naponta többször meglocsoljuk sűrű timsóoldattal. Ettől olyan lesz, mintha vékony hóréteg vagy dér lepte volna el.

Karfiolfőző kosár

Alumíniumdrótból készült magyar gyártmány. Ha karfiolt főzünk, sok bosszúságunk volt eddig akkor, amikor a fazékból, lábasból a kész karfiolt ki akartuk emelni. Ennek az eszköznek a segítségével egy mozdulattal könynyen történik.

Kaucsukot,

ha megkeményedett, meglágyíthatunk, ha higított szalmiákba (2 rész víz, 1 rész szalmiák) áztatjuk.

Kaucsukpecsét-festék

Fő alkatrésze az anilin, melyet meleg faecetben oldunk fel. Ehhez az oldathoz előbb alkoholt, majd vizet, végül glicerint keverünk, még pedig a következő arányban: 10 rész faecet, ugyanannyi alkohol és víz, 7 rész glicerin. Ehhez a harminchét részhez aszerint, hogy milyen színű festéket akarunk, vagy 4 rész anilinzöldet, vagy 3 rész anilinmetillilát, piroshoz 3 rész anilinfuchsint vagy anilineozint, feketéhez 4 rész anilinnigrozint keverünk.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?