A kőkemény Pieta Kim Ki-duk műhelyéből

TALLÓSI BÉLAPozsony. A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál idén is igyekszik olyan alkotásokat bemutatni, amelyek díjat nyertek az év rangos fesztiváljain.

TALLÓSI BÉLA

Pozsony. A Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál idén is igyekszik olyan alkotásokat bemutatni, amelyek díjat nyertek az év rangos fesztiváljain. Velencében Arany Oroszlán-díjjal jutalmazták a jeles dél-koreai rendező, Kim Ki-duk Pieta című munkáját, amely részben kőkemény thriller, részben szerelmi történet. Idehaza elsőként a pozsonyi szemle közönsége láthatja majd a filmet, amely megindító, megrázó, és maradandó élményt kínál.

Kim Ki-duk a humánum végleteit kutatja, erről formál líraian erős képet a Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz című drámájában: meddig lehet az emberiesség leple alatt könyörtelen, kegyetlen nevelési ráhatásokkal, metódusokkal fejleszteni a személyiséget. Maga a rendező nevezte meg új filmjét a „gazdasági válság korának elkötelezett humanista alkotásaként”. A Pieta egy könyörtelen uzsorás és egy titokzatos nő drámai találkozásáról szól.

Az adósok, akik nem tudnak fizetni, arra kényszerülnek, hogy megcsonkítsák magukat. Levágott végtagjaikkal szerzik meg a „biztosítási pénzt”, amely aztán az uzsorás zsebébe folyik. A titokzatos nő próbálja megállítani a kegyetlenségeket. Azt állítja, hogy az uzsorás anyja, csak gyerekkorában elhagyta őt. Az uzsorás őt is kíméletlen próbáknak veti alá. E nő alakjáról kapta a film a címét.

Egy Cannes-ban és a Sundance fesztiválon is kitüntetett alkotás ugyancsak bekerült a pozsonyi szemle kínálatába. Benh Zeitlin amerikai rendező első nagyjátékfilmje, a Beasts of the Southern Wild (A messzi dél vadjai), mely Cannes-ban megszerezte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat, egy hatéves kislány, Hushpuppy története. A világtól elszigetelten egy öbölváros széli erdő közepén él apjával lepukkant lakókocsijukban. Hatalmas vihar csap le a városra, katasztrófahelyzetet okozva. A kislány úgy érzi, ő a baj okozója. Ádáz küzdelembe kezd, hogy jóvátegye vétkét, s megváltsa a városka kis közösségét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?