A kitaszítottság szentenciái

Gúta. A Meteorit Nemzetközi Művészeti Fesztivál az egyedüli olyan rendezvény Közép-Európában, amely fellépési-bemutatkozási lehetőséget biztosít a fogyatékkal élők számára is. Két előadásban is mások segítségére szoruló emberek léptek színpadra.

Gúta. A Meteorit Nemzetközi Művészeti Fesztivál az egyedüli olyan rendezvény Közép-Európában, amely fellépési-bemutatkozási lehetőséget biztosít a fogyatékkal élők számára is. Két előadásban is mások segítségére szoruló emberek léptek színpadra.

A Magyarországon népszerű Nemadomfel együttes kortárs előadók dalait játssza. Második alkalommal mutatkoztak be a helyi közönségnek, és ismét hatalmas sikert arattak nem hétköznapi koncertjükkel. Műsorukba bevonták a nézőket is, akik évről évre többen vannak. Hallották, hogy valami nagyon érdekes dolog történik a művelődési központ előtti téren, és akik eljönnek, azok tovább viszik e színvonalas műsor hírét. A másik lenyűgöző produkció a besztercebányai Divadlo z Pasáže műhelyében készült: a társulat tagjai az Amerika című darabot adták elő. A Kafka-adaptáció egy fiatal férfi viszontagságait viszi színre, Down-kóros és egészséges emberek együtt játszanak, alakítanak ki egy izgalmas színházi miliőt. A háttér egyszerű, gyorsan változnak a képek, melyeket a fogyatékos emberek rajzoltak. Az előadás tele van szenvedéllyel, alázattal és szeretettel. A történet a tizenhét esztendős, szülei által Prágából New Yorkba toloncolt Karl Rossmann amerikai kallódását beszéli el. Bőröndbe csomagolja egész életét, és egy esernyő védelme alatt útra kel. Miután viszontagságos útján megérkezik az Újvilágba, nagybátyja veszi szárnyai alá. Nála sem marad azonban sokáig, egy nap elszegődik liftesfiúnak az egyik szállodába. A fiút egy kis hiba miatt elbocsátják, menedéket az Oklahomai Természeti Színházban talál. Megtanulja, hogy Amerika csak a szerencsések számára a lehetőségek országa. Minduntalan a saját bőrén tapasztalja a romlott, modern társadalom groteszk kínjait. A darab a beilleszkedésről, az idegen elfogadásáról, az egymás törvényeinek szükségszerű megismeréséről szól, és a túlélésre tanít. Erről így ír Kafka: „a szabadság-istennő szobra, melyet már jó ideje figyelt, egyszerre tündöklő napsütésben tárult eléje. Kardot tartó karját mintha csak az imént lendítette volna a magasba, és alakja körül szabadon fújt a szél.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?